6 hiba, ami végzetes lehet szobanövényeink téli ápolása során

Télen a természet alszik szokták mondani, de ha van néhány színes, életteli szobanövényünk, akkor ezt az időszakot is "ki lehet húzni valahogy", hiszen a télen virágzó mikulásvirág vagy más virágzó növény, de a levéldísznövények is sok örömet adnak. Ez az évszak sajnos a szobanövényeinket is próbára teszi, épp ezért fokozottan kell odafigyelni a növények ápolására.

Íme 6 növényápolási hiba, amelyet mindenképp kerüljünk, mert tönkre tehetik a szobanövényeket!

Fényhiány ellen keressünk jó helyet szobanövényeinknek!

Télen rövidebbek a nappalok és már ezért kevesebb fényt kapnak szobanövényeink. Ha ezt mi azzal "tetézzük", hogy hamarabb behúzzuk a függönyt vagy leeresztjük a redőnyt a hideggel szembeni védekezés miatt, akkor növényeink fényhiányban szenvednek. A sötét, félhomályos szoba a növények számára kész büntetés... Ne gondoljuk, hogy majd lámpafénnyel pótolhatjuk a növényeknek járó természetes fényt, mert sajnos ez számukra nem használható. A legtöbb lámpa fényét a növények sajnos nem tudják hasznosítani, így muszáj némi természetes világosságot is juttatnunk a számukra, az életfolyamataik fenntartásához. Ha csak lehet, tegyük át a növényeket télen a déli fekvésű szobákba, ahol több fényhez jutnak! Főleg a fényigényes növényekkel szükséges ezt megtenni, mint például az orchidea és más télen virágzó szobanövények. Tipikus hiba ilyenkor, az, hogy a fényhiányban szenvedő növény levelei elkezdenek sárgulni és ezt mi félreértjük és önztözni kezdjük...ez szintén végzetes lehet, de erről még ejtünk szót kicsit később.

Túl száraz levegő - párásítsunk, permetezzünk vizet!

Télen a fűtéssel együtt az, hogy szárazzá válik a lakás levegője, ami akár kedvenc növényeik halálához vezethet. A kulcs kifejezés ilyenkor a párásítás! Többféle bevált módszert lehet alkalmazni a száraz levegő mérséklése érdekében, a radiátorra helyezett párologtató, vagy a növények földjére szórt agyag-granulátum is segít az életük megóvásában. Sok kis méretű cserepes növény esetén egy nagyobb méretű tálcára szórt murva, majd a murva rétegre elhelyezzett cserepes növények is bevált megelőzése annak, hogy növényeink kiszáradjanak. Emellett érdemes hetente többször is a növények leveleit végig permetezni egy szobai permetezővel.

Szellőztetéssel vigyázni - huzatot kapnak és megfáznak növényeink!

A szobanövények általában 18-20 fok környékén érzik jól magukat télen. De télen is kell szellőztetni otthonunkban, hiszen gyorsan elhasználódhat a levegő még akkor is, ha sok légfrissítő növényünk van. Így az ablakok kinyitásakor adódik a helyzet, hogy nem rendezzük át néhány "buxus" miatt a lakást és huzatot kapnak kedvenceink. Ha növényeink az ablak közelébe lettek telepítve és akár csak pár percre is, de -10 fokos hideg levegőt kapnak, egyszerűen megfáznak, mert a hirtelen hőmérséklet-változást semelyik növény nem viseli el. Épp ezért télen, ha szellőztetünk, először vigyük a növényeket védett helyre, vagy a nagyobb növényeket takarjuk el egy álfallal, kartonnal vagy hungarocell lappal. Ne feledjük növényeink is élőlények, akik megfáznak a hidegben. A szoba téli szellőztetésének idejére ezért menekítsük védett helyre őket. Ha mégis megcsapja leveleiket a hideg, akkor azt sárgulással és száradással adják majd a tudtunkra.

Házipor ellen zuhanyoztatás!

A leveleken lerakódott por és piszok szintén káros lehet növényeinknek, így érdemes a leveleket havonta egyszer egy tiszta vizes ruhával jó alaposan áttörölni, a kisebb növényeket zuhannyal megtisztítani. Lehetőleg felejtsük el a sörrel való lemosását, és a levélfényt, mert ezek csak még jobban eltömítik a szobanövények légzőnyílásait.

Téli álmot alszanak - de nem mindegyikük!

Télen a dísznövények többségének nincs szüksége tápoldatra és vízre is, hiszen a növények november és február között pihennek. Téli időszakban ezért lehet a növények földje is szárazabb. Viszon ez alól kivételt képeznek a télen is virágzó növények: a ciklámen, a mikulásvirág, a karácsonyi kaktusz, az azálea, vagy az orchideák - őket ne hagyjuk tápoldat nélkül! Ezeket a növényeket ugyanúgy kéthetente érdemes tápoldatos vízzel meglocsolni.

Figyeljünk az élősködőkre

A túlöntözésen, megfázáson kívül télen a száraz levegőben elszaporodó atkák, tetvek ellen is védekezni kell, illetve még ezek elterjedése előtt nagyobb figyelmet fordítani növényeinkre. Egészen korán láthatók a betegség külső jelei. Ha a levelek elkezdenek potyogni, vagy hitelen sárgulás, barnulás látható a növényeken, meg kell vizsgálnunk, nem kórokozó tette.e ezt velük. Az atkák és gyapjastetvek szemmel is könnyen felfedezhetők és ilyenkor növényvédő szerrel irtani kell őket.


Videó: szobanövények ápolása télen

MÉG TÖBB KERTÉSZETI TANÁCS - IRATKOZZON FEL YOUTUBE CSATORNÁNKRA ITT»

Szeretne értesülni, ha újabb kerti tippekről írunk? Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Színkavalkád télen is - ciklámen, karácsonyi kaktusz, fokföldi ibolya >>>

6 hiba, ami végzetes lehet szobanövényeink téli ápolása során >>>

A 10 legfontosabb kerti munka novemberben! >>>

Videó: készüljünk a télre, teendők a kertben! >>>


 Fitoland

Fitoland Budafok

1223 Budapest, Rókales.u.2-4.

Nyitvatartás: h-sz: 8:00-18:00, V: 8:00-16:00

Google térkép | Nyomtatható térkép

Szobanövény áruház: +36/20 771-0454

Áruház: +36/1 226-6656

FAX: +36/1 226-4933

Email: rokales@fitoland.hu

Fitoland Józsefváros

1083 Budapest, Korányi S. u. 2/c.

Nyitvatartás: H-Szo: 8:00-18:00, V: 9:00-17:00

Google térkép | Nyomtatható térkép

Szobanövény áruház, üvegház: + 36 20 771 0446

Virágbolt, vágott virágok: +36 20 432 0050

Áruház, cserepes növények: +36 1 303 4934 (technikai okok miatt ideiglenesen nem hívható)

Email: koranyi@fitoland.hu

Fitoland Díszfaiskola

1083 Tömő utca Illés utca sarok díszfaiskola

Nyitvatartás: K-Szo: 8:00-18:00, V-H: ZÁRVA

Google térkép | Nyomtatható térkép

Mobil: +36 20 771 0447

Telefon: +36 1 215 0392 (technikai okok miatt ideiglenesen nem hívható)

E-mail: tomo@fitoland.hu

Fitoland

www.fitoland.hu dísznövény-, és kertészeti webáruház - házhozszállítással! Webshopunk célja, hogy közvetlenül otthonából tudjon jó minőségű, erős, egészséges növényeket rendelni, és ezzel már csak a növényápolás, vagy kerti munka marad hátra. Vagyis a legszükségesebb, ami a kertje és növényesített otthona élvezetéhez kell! :) Mindig gondosan ügyelünk arra, hogy a megrendelt termékek épségben érjenek el Önhöz. Nézze meg, hogy csomagoljuk be a megrendelt növényeket! Ha pedig már itt jár, ne csak növényt vásároljon, hanem a tudást is megadjuk mellé, amivel a választott dísznövény hosszú ideig pompázhat!