Adventi koszorú készítési ötletek

Hit, remény, öröm és szeretet egy több évszázados szokás mögött: eljött az advent. Akár otthon is csodaszép koszorút készíthetünk, csak négány fontos dolgot kell betartani.

A HAGYOMÁNY:

Az advent szó jelentése eljövetel. Az adventi előkészületet nagyjából az 5. század óta része a keresztény hagyományoknak, ez a karácsonyi várakozás ideje, ami a karácsony előtti negyedik vasárnappal kezdődik és karácsonyig tart.
Az első adventi koszorút valószínűleg 1839-ben készítette egy német lelkész, melynek alapja egy plafonra függesztett szekérkerék volt és 24 gyertya mellett már ekkor is szalagok és termések díszítették.

A hagyományos adventi koszorú 3 lila és 1 rózsaszín gyertyából áll. Szokás szerint először 2 lilát, majd egy rózsaszínt végül az utolsó lilát gyújtjuk meg.
Minden gyertya szimbolizál egy fogalmat, ezek sorban: hit, remény, öröm és szeretet , melyek igazán meghitté teszik az ünnepi készülődést.

NÉHÁNY JÓ TANÁCS TŐLÜNK:

KOSZORÚ KÉSZÍTÉS:

A mai napig a koszorúk többsége az eredetihez nagyon közel áll elrendezésében és összeállításában is, azzal az eltéréssel, hogy 24 helyett 4 gyertya díszíti őket. Azonban egyre bátrabb, kreatívabb ötletek is napvilágot látnak, melyek közül sok könnyen elkészíthető otthon is.

HOGYAN ÁLLJUNK NEKI?

Ha házilag szeretnénk elkészíteni az adventi koszorút, akkor az alábbi alapanyagokat és eszközöket javasoljuk hozzá:
olló, ragasztó pisztoly
drót, koszorú alap, fenyő- vagy tuja ágak, 4 db gyertya, szalagok, termések

  • A hagyományos formához nagyszerű kiindulás egy szalma vagy habszivacs alap , melyet fenyő vagy tuja ágakkal vonunk be - ezeket kicsi drót darabokkal egyszerűen rögzíthetjük. Ajánljuk a nobilis fenyőt, ami nagyon tartos és szép.
  • Erre jönnek a gyertyák , melyeket dróttal, vagy gyertyatűvel helyezhetünk fel - hagyományosan, egymástól egyenlő távolságra, vagy tetszőleges elrendezésben és színben.
  • Ezután következhetnek a szalagok , ha szertnénk masnit is formázhatunk belőle, vagy rátekerhetjük a koszorúra.
  • Végül a termések felhelyezése következik, ami ragasztópisztollyal a legegyszerűbb. Ezek lehetnek: fahéj, tobozok, eukaliptusz termés (natúran, vagy arany/ezüst festékkel befújva), színes gömbök , melyek harmonizálnak a gyertyákkal, vagy a lakásunkkal.Igazából bármilyen formájú lehet a koszorú, akár négyzet vagy téglalap is, a lényeg, hogy 4 gyertya legyen rajta. Ezeknek a színénél sem kell a hagyományokhoz ragaszkodnunk, elterjedtek a piros és fehér gyertyák is, de bármilyen nekünk tetsző színt is választhatunk.

TOVÁBBI KREATÍV ÖTLETEK:

  • Praktikus, jól mozgatható megoldás lehet, ha üvegtálra vagy cserépbe rendezzük a koszorúnkat.
  • A bátrabbak készíthetnek újrahsznosított alapanyagokból is koszorút, mint például papír gurigákból, gallyakból, üvegekből, vagy egy használaton kívüli kuglóf forma is megteszi.
  • Díszíthetjük termések helyett babszemekkel, karácsonyfa dísszel, vagy saját készítésű mézeskaláccsal.
  • Szalagok helyett használhatunk csipkét, vásznat, vagy egy hozzá illő kötött sálat is.
  • A gyertyákat tehetjük konzervbe, vagy befőttes üvegbe is , amivel egyben kevésbé tűzveszélyessé is tesszük az alkotásunkat.
  • Ha van otthon egy tündérkert, az is könnyen átalakítható adventi hangulatúvá, vagy könnyen készíthetünk erre a célra egyet, ami az ünnepek után is a lakás dísze maradhat kis módosítással.


Fitoland

Fitoland Budafok

1223 Budapest, Rókales.u.2-4.

Nyitvatartás: h-sz: 8:00-18:00, V: 8:00-16:00

Google térkép | Nyomtatható térkép

Szobanövény áruház: +36/20 771-0454

Áruház: +36/1 226-6656

FAX: +36/1 226-4933

Email: rokales@fitoland.hu

Fitoland Józsefváros

1083 Budapest, Korányi S. u. 2/c.

Nyitvatartás: H-Szo: 8:00-18:00, V: 9:00-17:00

Google térkép | Nyomtatható térkép

Szobanövény áruház, üvegház: + 36 20 771 0446

Virágbolt, vágott virágok: +36 20 432 0050

Áruház, cserepes növények: +36 1 303 4934 (technikai okok miatt ideiglenesen nem hívható)

Email: koranyi@fitoland.hu

Fitoland Díszfaiskola

1083 Tömő utca Illés utca sarok díszfaiskola

Nyitvatartás: K-Szo: 8:00-18:00, V-H: ZÁRVA

Google térkép | Nyomtatható térkép

Mobil: +36 20 771 0447

Telefon: +36 1 215 0392 (technikai okok miatt ideiglenesen nem hívható)

E-mail: tomo@fitoland.hu

Fitoland

www.fitoland.hu dísznövény-, és kertészeti webáruház - házhozszállítással! Webshopunk célja, hogy közvetlenül otthonából tudjon jó minőségű, erős, egészséges növényeket rendelni, és ezzel már csak a növényápolás, vagy kerti munka marad hátra. Vagyis a legszükségesebb, ami a kertje és növényesített otthona élvezetéhez kell! :) Mindig gondosan ügyelünk arra, hogy a megrendelt termékek épségben érjenek el Önhöz. Nézze meg, hogy csomagoljuk be a megrendelt növényeket! Ha pedig már itt jár, ne csak növényt vásároljon, hanem a tudást is megadjuk mellé, amivel a választott dísznövény hosszú ideig pompázhat!