Színpompával elűzhető a depresszió!

Az őszi természetes színterápia - a gyümölcsfogyasztás mellett - kedvezően hat az immunrendszerre. Nincs is jobb annál, amikor a hűvös időben kinézünk az ablakon, és bordó, sárga, barna árnyalatokban pompázó kertünkre pillantunk.

A színpompás őszi kert egyik dísze, a gömb ámbrafa tömött koronájával, kis termetével törzsbe oltott fa. A gömb alakú korona egészen szabályos, még metszés nélkül is, a fakéreg szürke, szálkás bordákkal. Az ámbrafa levelei nyáron zöldek, díszértékét csillag formájú, ősszel gyönyörűen színeződő levelei adják, ilyenkor piros, lila, sárga, narancs árnyalatokban tündököl. Sárgászöldes virágai májusban nyílnak, termései kicsi, tüskés gömbök. Edényes növényként kis kertbe, parkba ültetve szép szoliter, az üde mélyrétegű, savanyú talajt kedveli, a szárazságot nem jól tűri. Másfél, legfeljebb két méter magasra nő, lombhullató.

Észak-Amerikából származik a fás szárú, télálló kúszócserje, a tapadó vadszőlő az ősz egyik legszebb dísze. Falak, kerítések tövébe, rézsűkre lehet ültetni, a kacsai végén lévő tapadókorongok segítségével 10-15 méter magasra is felkapaszkodik. Ernyőszerű, enyhén zöldes virágait nyáron a méhek kedvelik, tenyeresen összetett leveleik ilyenkor fényes zöldek. Ősszel vörös lombszínével és fürtökben megjelenő kékesfekete bogyóival díszíti a kerteket. Gyorsan fejlődő kúszónövény, könnyen túlburjánzik, ezért erőteljesen vissza kell vágni, egy évben akár többször is. Tél elején az érett bogyók a madarak kedvelt tápláléka, az emberre viszont mérgező. Jól bírja a városi környezetet is.A japán juhar három-négy méteres, bokor vagy ernyős koronaformával rendelkező kis fa. A fajra jellemző levelei tenyeresen karéjosak, őszi mélyvörös lombszíneződése igazán impozáns, ezért érdemes szoliterként ültetni. Üde és savanyú talajban fejlődik a legjobban, árnyéktűrő, ám víz- és páraigényes, továbbá mészérzékeny, ezért igényesebb fajtának számít, érdemes kellő figyelmet fordítani rá. Színpompájával a vöröslevelű japán és a bordó levelű juharfa is a kert éke lehet.

A perzsa varázsfa 30 méter magasra, 8-15 méter szélesre is megnő, a törzse akár 150 centiméter átmérőjű lehet. Kérge sima, rózsaszínes-barna színű, hámló: ahol leválik, ott rózsaszín, zöld és halványsárga foltok maradnak; hasonlóan a platánokhoz. A levelek váltakozó állásúak, tojásdadok, gyakran kissé féloldalasak, 6-15 centiméter hosszúak és 4-10 centiméter szélesek, szélük hullámos; színük fényes zöld, ősszel pedig karmazsinvörösre, égő liláspirosra változik.

Ez a cikk megjelent a Pont Magazin 2017 októberi számában is.

Fitoland

Fitoland Budafok

1223 Budapest, Rókales.u.2-4.

Nyitvatartás: h-sz: 8:00-18:00, V: 8:00-16:00

Google térkép | Nyomtatható térkép

Szobanövény áruház: +36/20 771-0454

Áruház: +36/1 226-6656

FAX: +36/1 226-4933

Email: rokales@fitoland.hu

Fitoland Józsefváros

1083 Budapest, Korányi S. u. 2/c.

Nyitvatartás: H-Szo: 8:00-18:00, V: 9:00-17:00

Google térkép | Nyomtatható térkép

Szobanövény áruház, üvegház: + 36 20 771 0446

Virágbolt, vágott virágok: +36 20 432 0050

Áruház, cserepes növények: +36 1 303 4934 (technikai okok miatt ideiglenesen nem hívható)

Email: koranyi@fitoland.hu

Fitoland Díszfaiskola

1083 Tömő utca Illés utca sarok díszfaiskola

Nyitvatartás: K-Szo: 8:00-18:00, V-H: ZÁRVA

Google térkép | Nyomtatható térkép

Mobil: +36 20 771 0447

Telefon: +36 1 215 0392 (technikai okok miatt ideiglenesen nem hívható)

E-mail: tomo@fitoland.hu

Fitoland

www.fitoland.hu dísznövény-, és kertészeti webáruház - házhozszállítással! Webshopunk célja, hogy közvetlenül otthonából tudjon jó minőségű, erős, egészséges növényeket rendelni, és ezzel már csak a növényápolás, vagy kerti munka marad hátra. Vagyis a legszükségesebb, ami a kertje és növényesített otthona élvezetéhez kell! :) Mindig gondosan ügyelünk arra, hogy a megrendelt termékek épségben érjenek el Önhöz. Nézze meg, hogy csomagoljuk be a megrendelt növényeket! Ha pedig már itt jár, ne csak növényt vásároljon, hanem a tudást is megadjuk mellé, amivel a választott dísznövény hosszú ideig pompázhat!