Benjámin-fikusz, vagy csüngő fikusz(Ficus benjamina) - csíráztatási tanácsok

Ficus benjamina - Weeping Fig - Benjámin-fikusz, Csüngő fikusz

Hazánkban is nagyon közkedvelt, dekoratív és könnyen kezelhető, gyors növekedésű dísznövények közé sorolható, melyet jellegzetes formájáról, vagy kis fényes, zöld leveleiről is könnyen meg lehet ismerni. Kevesen tudják, de a kislevelű fikusz is légtisztító növény, ezért nagyon hasznos növénye a lakásoknak!

A Ficus benjamina több változata is ismert. Nemcsak a levél színében de formájában is számos variációban kaphatók. Magról szaporítva megadatik a lehetőség, hogy saját magunk is olyanná formáljuk a növényünket, amilyenné csak akarjuk! Metszéssel illetve fonással a törzse alakítható, így meglepően komoly dekoratív hatást tudunk kelteni. A növény a sérült részeknél fehér színű nedvet ereszt.

Rengeteg fajuk ismert, a kúszóktól a nagy termetű cserjékig, fákig. Leveleinek mérete is változó, az egészen kicsitől az óriásig változhat. A madarak és az emlős állatok füge termésüket kedvelik.

  • Minimális hőmérséklet : 10°C
  • A mag csírázási ideje kb. 2 hónap.

A magvetés előkészítése és a magonc átültetése

  • A magokat nem szükséges áztatni. Az elvetéshez használjunk tőzeget, palántaföldet vagy mosott homok és föld 1:2 arányú keverékét. Ezt a mixet rakhatjuk műanyag dobozba, vagy közvetlenül cserépbe is. Ezt nedvesítsük be, de ne álljon benne a víz .
  • A magokat 2 cm-re vagy nagyobb távolságra helyezzük el egymástól és fedjük be annyi földdel, hogy kétszer olyan magas legyen, mint a mag átmérője. Ezután takarjuk be üveggel vagy műanyag fóliával, hogy magas legyen a páratartalom.
  • Ha mindez megvan, helyezzük meleg helyre (esetleg radiátorra, fűtőtestre - de vigyázzunk nehogy túlmelegedjen, károsodjanak a gyökerei!), és a földjét ne hagyjuk kiszáradni!
  • A csírázás hőoptimuma 30°C körül van , a relatív páratartalom 80-90%-os legyen. A magoncokat sor- és tőtávolságát úgy határozzuk meg, hogy azok abban egy évig megéljenek.
  • A kis növények a kifejletteknél gondosabb ápolást, öntözést, szellőztetést igényelnek, még nyugalmi időszakban is. Lássuk el címkével és állítsuk őket bőséges fénybe, de ne a tűző napra!
  • Szükség szerint tápoldatozzuk , a növény terebélyessé válásakor ültessük 1 számmal nagyobb cserépbe.

Ilyen apró magokból fejlődik ki a sokunk számára jól ismert csüngő fikusz:

Fitoland

Fitoland Budafok

1223 Budapest, Rókales.u.2-4.

Nyitvatartás: h-sz: 8:00-18:00, V: 8:00-16:00

Google térkép | Nyomtatható térkép

Szobanövény áruház: +36/20 771-0454

Áruház: +36/1 226-6656

FAX: +36/1 226-4933

Email: rokales@fitoland.hu

Fitoland Józsefváros

1083 Budapest, Korányi S. u. 2/c.

Nyitvatartás: H-Szo: 8:00-18:00, V: 9:00-17:00

Google térkép | Nyomtatható térkép

Szobanövény áruház, üvegház: + 36 20 771 0446

Virágbolt, vágott virágok: +36 20 432 0050

Áruház, cserepes növények: +36 1 303 4934 (technikai okok miatt ideiglenesen nem hívható)

Email: koranyi@fitoland.hu

Fitoland Díszfaiskola

1083 Tömő utca Illés utca sarok díszfaiskola

Nyitvatartás: K-Szo: 8:00-18:00, V-H: ZÁRVA

Google térkép | Nyomtatható térkép

Mobil: +36 20 771 0447

Telefon: +36 1 215 0392 (technikai okok miatt ideiglenesen nem hívható)

E-mail: tomo@fitoland.hu

Fitoland

www.fitoland.hu dísznövény-, és kertészeti webáruház - házhozszállítással! Webshopunk célja, hogy közvetlenül otthonából tudjon jó minőségű, erős, egészséges növényeket rendelni, és ezzel már csak a növényápolás, vagy kerti munka marad hátra. Vagyis a legszükségesebb, ami a kertje és növényesített otthona élvezetéhez kell! :) Mindig gondosan ügyelünk arra, hogy a megrendelt termékek épségben érjenek el Önhöz. Nézze meg, hogy csomagoljuk be a megrendelt növényeket! Ha pedig már itt jár, ne csak növényt vásároljon, hanem a tudást is megadjuk mellé, amivel a választott dísznövény hosszú ideig pompázhat!