Hogyan ültessünk szabadgyökerű gyümölcsfát? (cikk+videó)

A konténerben nevelt gyümölcsfákat egész évben bármikor beszerezhetjük, és ültethetjük. A nagy fajtaválasztékú, olcsóbb szabadgyökerű gyümölcsfákat azonban csak ősszel, a lombhullás után szabad kiemelni, és elültetni. Ez hagyományosan október közepén történik, a meleg őszi idő miatt pedig eltolódhat október végéig is. Mire figyeljünk a fa kiválasztásakor, ültetésekor? Erre adunk választ ebben a cikkben, és egy videóval is segítjük tisztázni a kérdéseket.

Mire figyeljünk a gyümölcsfa kiválasztásakor?

Először döntsük el, hogy mennyi időnk és energiánk van az ápolásra. Kevés ápolást igényel a dió, a mandula, a gesztenye, a mogyoró, a naspolya és a birs. Munkaigényesebb gyümölcsfák az alma, a körte, a meggy, cseresznye, kajszi és az áfonya. Fontos, hogy megbízható, minőségi, magyar fajtákat keressünk a hazai viszonyok miatt. Egészséges, vírusmentes, szimmetrikus koronájú gyümölcsfát válasszunk, szállításhoz a gyökerét csomagoljuk fóliába, hogy ne száradjon ki.

A gyümölcsfa elültetése

Ültetés előtt a sérült gyökereket vágjuk vissza az egészséges részig, és néhány órára állítsuk vízbe, hogy a gyökér megszívja magát. Ezután áztassuk egy rész érett trágya és két rész agyag keverékébe. Min. 60x60x60 cm méretű gödröt ássunk. Ha trágyát is teszünk a földbe, akkor 1x1x1 m méretű legyen, a humuszban gazdagabb feltalajt tegyük 40 cm vastagon az 5-10 kg érett szerves trágyára, és keverjük össze.

Gyümölcsfa gyökerének metszése

Gyümölcsfa beiszapolva

 

Verjünk a gödörbe egy karót, és a fát függőlegesen, a karó közelébe ültessük. Takarjuk földdel a gyökereket, majd kicsit rázva emeljük meg a fát, hogy a föld a gyökerek közé menjen. Olyan magasra ültessük, hogy a szemzés helye a föld fölött 10-15 cm-rel legyen (körte és birs esetén a talajjal egy szintben). Dobjunk a gyökerekre földet, és óvatosan tapossuk meg. Terítsük rá a maradék földet, és képezzünk öntözőtányért. Bő vízzel jól iszapoljuk be a talajt, végül a fát 8-as kötéssel lazán rögzítsük a karóhoz.

Tavasszal ne felejtsük el szakszerűen visszametszeni!

Jó ültetést, és a gyümölcsökből élvezetes csemegézést kívánunk!

Addig válogasson gyümölcsfát áruházainkban, amíg nagy a friss választék:

Rendeljen gyümölcsfát webáruházunkban »

 

Kapcsolódó anyagok:

Video - Szabadgyökerű gyümölcsfa oltványok >>>

Video - Földlabdás és konténeres növények >>>

Kertészeti cikk a tavaszi metszésről >>>

Fitoland

Fitoland Budafok

1223 Budapest, Rókales.u.2-4.

Nyitvatartás: h-sz: 8:00-18:00, V: 8:00-16:00

Google térkép | Nyomtatható térkép

Szobanövény áruház: +36/20 771-0454

Áruház: +36/1 226-6656

FAX: +36/1 226-4933

Email: rokales@fitoland.hu

Fitoland Józsefváros

1083 Budapest, Korányi S. u. 2/c.

Nyitvatartás: H-Szo: 8:00-18:00, V: 9:00-17:00

Google térkép | Nyomtatható térkép

Szobanövény áruház, üvegház: + 36 20 771 0446

Virágbolt, vágott virágok: +36 20 432 0050

Áruház, cserepes növények: +36 1 303 4934 (technikai okok miatt ideiglenesen nem hívható)

Email: koranyi@fitoland.hu

Fitoland Díszfaiskola

1083 Tömő utca Illés utca sarok díszfaiskola

Nyitvatartás: K-Szo: 8:00-18:00, V-H: ZÁRVA

Google térkép | Nyomtatható térkép

Mobil: +36 20 771 0447

Telefon: +36 1 215 0392 (technikai okok miatt ideiglenesen nem hívható)

E-mail: tomo@fitoland.hu

Fitoland

www.fitoland.hu dísznövény-, és kertészeti webáruház - házhozszállítással! Webshopunk célja, hogy közvetlenül otthonából tudjon jó minőségű, erős, egészséges növényeket rendelni, és ezzel már csak a növényápolás, vagy kerti munka marad hátra. Vagyis a legszükségesebb, ami a kertje és növényesített otthona élvezetéhez kell! :) Mindig gondosan ügyelünk arra, hogy a megrendelt termékek épségben érjenek el Önhöz. Nézze meg, hogy csomagoljuk be a megrendelt növényeket! Ha pedig már itt jár, ne csak növényt vásároljon, hanem a tudást is megadjuk mellé, amivel a választott dísznövény hosszú ideig pompázhat!