A karácsony virágdísze - karácsonyi kaktusz

Schlumbergera Ez a különleges kaktuszféle Brazíliában honos, eredetileg trópusi, szubtrópusi erdők fáin él. Magyar nevét onnan kapta, hogy karácsony környékén virágzik.
Egyszerűen tartható, hosszú életű, régóta kedvelt szobanövény, páratlanul szép, dús virágzással ajándékozza meg tulajdonosát.

A Schlumbergera nagyobb mennyiségű virágait karácsony környékén hozza, de húsvét környékén még egyszer virágzik. Felálló, lapos levélzetén nincsenek igazi tüskék, csak a szár széle fogazott, különleges alakú virágait a szárak végén hozza, ezek sokáig díszítenek. A Rhipsalis fajok kerekded, hullámos szélű ágai inkább laposan, szinte csüngve állnak, a virágok szintén az ág végén helyezkednek el. A virágok színe nagyon változatos, általában fehér, piros, rózsaszín, lila színben pompáznak, de mostanában megjelentek a krémszínű változatok is.

A karácsonyi kaktuszt világos helyen tartsuk, de ne kapjon közvetlen napsütést. Virágzás alatt öntözzük bővebben és lássuk el tápoldattal is, de ne álljon vízben. Érdemes kavicságyon tartani, így a pára biztosított, és nem fenyegeti a túlöntözés veszélye. Ne forgassuk a fejlődő növényt, ennek érdekében érdemes megjelölni a cserepet, és ne is nagyon mozgassuk, mert bimbói, levelei könnyen letörnek. Az átlagos hőmérséklettől kicsit hűvösebbet szeret, ha pl. 22°C-nál melegebb helyen tartjuk, virágzása két hétre is rövidülhet. A huzatot nem szereti.

Egy-két apró fogással biztosíthatjuk a dús virágzást következő télen is. A kb. két hónapig tartó nyugalmi időszak kezdetét az jelzi, amikor Rhipsali a kaktusz virágzás után elveszti fényét. Iyenkor elég néhány fokos hőmérséklet, fagymentes helyen, öntözni alig kell. A tavaszi felmelegedés során érdemes kitenni a kertbe, itt sem tűző napos helyre, vagy üvegezett verandára. Öntözzük kevesebb vízzel és tápanyaggal, de rendszeresen (főleg július-augusztusban). Õsztől, kb. 15°C-os hőmérsékleten mérsékelten öntözzük, és rendszeresen párásítsunk a bimbók megjelenéséig. A hőmérséklet nagyon fontos, különben a virágzás el is maradhat. A bimbók ősszel kifejlődnek, és szeptemberben kezdenek nyílni.

Kapcsolódó videó:

Video - Szobanövények, amik szeretik a sok fényt és kevés  vizet >>>

 


Videó: szobanövények ápolása télen

MÉG TÖBB KERTÉSZETI TANÁCS - IRATKOZZON FEL YOUTUBE CSATORNÁNKRA ITT»

Szeretne értesülni, ha újabb kerti tippekről írunk? Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Színkavalkád télen is - ciklámen, karácsonyi kaktusz, fokföldi ibolya >>>

6 hiba, ami végzetes lehet szobanövényeink téli ápolása során >>>

Videó: készüljünk a télre, teendők a kertben! >>>

Tájékozódjon időben! Tanácsok a tökéletes karácsonyfa kiválasztásához >>>


 Fitoland

Fitoland Budafok

1223 Budapest, Rókales.u.2-4.

Nyitvatartás: h-sz: 8:00-18:00, V: 8:00-16:00

Google térkép | Nyomtatható térkép

Szobanövény áruház: +36/20 771-0454

Áruház: +36/1 226-6656

FAX: +36/1 226-4933

Email: rokales@fitoland.hu

Fitoland Józsefváros

1083 Budapest, Korányi S. u. 2/c.

Nyitvatartás: H-Szo: 8:00-18:00, V: 9:00-17:00

Google térkép | Nyomtatható térkép

Szobanövény áruház, üvegház: + 36 20 771 0446

Virágbolt, vágott virágok: +36 20 432 0050

Áruház, cserepes növények: +36 1 303 4934 (technikai okok miatt ideiglenesen nem hívható)

Email: koranyi@fitoland.hu

Fitoland Díszfaiskola

1083 Tömő utca Illés utca sarok díszfaiskola

Nyitvatartás: K-Szo: 8:00-18:00, V-H: ZÁRVA

Google térkép | Nyomtatható térkép

Mobil: +36 20 771 0447

Telefon: +36 1 215 0392 (technikai okok miatt ideiglenesen nem hívható)

E-mail: tomo@fitoland.hu

Fitoland

www.fitoland.hu dísznövény-, és kertészeti webáruház - házhozszállítással! Webshopunk célja, hogy közvetlenül otthonából tudjon jó minőségű, erős, egészséges növényeket rendelni, és ezzel már csak a növényápolás, vagy kerti munka marad hátra. Vagyis a legszükségesebb, ami a kertje és növényesített otthona élvezetéhez kell! :) Mindig gondosan ügyelünk arra, hogy a megrendelt termékek épségben érjenek el Önhöz. Nézze meg, hogy csomagoljuk be a megrendelt növényeket! Ha pedig már itt jár, ne csak növényt vásároljon, hanem a tudást is megadjuk mellé, amivel a választott dísznövény hosszú ideig pompázhat!