A 10 legfontosabb kerti munka novemberben!

A 10 legfontosabb novemberi kerti teendő

Fokozatosan rövidülnek a nappalok, egyre hűvösebb az idő. November az ősz utolsó hónapja, és igen, még ilyenkor is bőven van teendőnk a kertben! Ebben a hónapban örökzöld növényeink nagy hangsúlyt kapnak, hiszen a kopaszodó növények közül előkerülnek, ilyenkor különösen jó rájuk nézni, és még dolgunk sincs vele. Sokaknak ez a legmozgalmasabb kertápolási hónap, de ne feledjük, hogy a mostani munkával sok időt és energiát takarítunk meg tavasszal. Miről kell a kertjét szeretőknek ősszel gondoskodniuk? Természetesen a télre való felkészülésről!


1. Lehullott levelek összegyűjtése - különösen a gyep és a kerti tó körül

A gyümölcsfák, -bokrok károsítóinak - főleg a kórokozóknak - jelentős része a lehullott, fertőzött leveleken telel át. De a fagyérzékeny fajokat takarjuk lombbal és gallyakkal.

Több lehetőségünk van a levelekkel kapcsolatban:

  1. a lehullott, fertőzött leveleket beforgatjuk, beássuk a talajba,
  2. az összegyűjtött leveleket elégetjük,
  3. lepermetezzük őket.

2. Az év utolsó fűnyírása

Ősszel a gyepen hetekig otthagyott levelek elveszik a fényt és könnyen száraz, barna foltok alakulhatnak ki, beindulhat a mohásodás. Utoljára novemberben érdemes füvet nyírni. Ilyenkor ne nyírjuk a füvet 4-5 cm-nél rövidebbre, mert a hosszabb fű jobban tudja hasznosítani a napfényt. A gyep így a gyomok és a moha támadásának is jobban ellenáll. Őszi gyeptrágya alkalmazása is javasolt. Az őszi trágyákra jellemző az alacsony nitrogéntartalom és a magas káliumtartalom. A megnövelt káliummennyiség megerősíti a füvet, és javítja ellenálló képességét a faggyal szemben. Ősszel ne használjunk hagyományos gyeptrágyákat, mivel ezek magas nitrogéntartalma miatt gyorsabban nő a fű, és így érzékenyebbé válik a faggyal szemben.

3. Évelők, bokrok, cserjék és a sövény visszametszése

Ha a cserjék sárgulásnak indulnak, lehajlanak az ágaik, vagy öregedni kezdenek, akkor ideje visszavágni őket. A növény ugyanis ilyenkor visszaszívja nedveit a gyökereibe. Ha nem vágjuk vissza, elhalhat. A lombjukat vesztett ribiszke- és köszmétebokrok vagy a birsbokrok ritkítómetszését is ilyenkor érdemes megtenni. A sövényeket utoljára ősszel kell visszavágni, hogy megelőzzük a korhadást a nedvesség felgyülemlése esetén. A lehullott faleveleket is el kell távolítani a sövényről azért, hogy elegendő friss levegőhöz és napfényhez jusson télen is, különben korhadásnak indulhat.

4. Ültessük el a gyümölcsfákat és cserjéket még a komoly fagyok előtt

Ültetés után ne öntözzük be őket, de kupacoljuk fel a talajt a tövüknél, hogy megvédjük a gyökeret a fagytól. Örökzöldeket már ne ültessünk, fagyérzékenységük miatt.

5. Virághagymák ültetése

Ősszel elültethetjük a hagymákat is, hogy tavasszal örömünket leljük ragyogó színű virágaikban. A tavasz hírnökeit a megfelelő helyre kell ültetni ahhoz, hogy jól fejlődjenek és virágozzanak. Tavasszal a legjobb a friss, nedves talaj, míg nyáron, az alvó időszakban a száraz és porózus talaj is megfelel. A hagymákat magasságuk két-háromszorosának megfelelő mélységbe kell ültetni.

6. Virágos növények felszedése, cserepesek beköltöztetése

Fokozatosan szedjük fel azokat a virágos növényeket - dáliát, kánnát, gladióluszt, gumós begóniát, stb. - , amik nem bírják a fagyot. A gumókat, hagymákat télire raktározzuk el, például egy jól levegőző ládában a pincébe. 

7. Szobanövények beköltöztetése

A nyáron kint tartott cserepes növényeket vigyük be még a fagyok előtt, vagy tegyük őket védett helyre.A fűtött lakások száraz klímája nem kedvező az eredetileg trópusi, párás, félárnyékos, mérsékelten meleg környezetben élő szobanövények számára. Ezért aztán vagy sokat kell öntözgetni, permetezni, és a fűtést szabályozni növényeink számára, vagy, ha ez nem lehetséges, sárgulnak, foltosodnak, hullajtják leveleiket. Érdemes szobanövényeink számára a lakásban ablakszekrényt, klímaszekrényt építeni, ahol úgy szabályozhatjuk a hőmérsékletet és a páratartalmat, ahogy az a legkedvezőbb.

8. A téli kis és nagy araszolóhernyók elpusztítására rakjuk fel a fák törzsére a hernyóenyves öveket.

9. Ősszel nyugodt lelkiismerettel ültethetünk új növényeket is.

A tél beköszönte előtt ez az utolsó lehetőségünk arra, hogy némi színt csempésszünk a kertbe. A rózsák számára például az ősz az ideális ültetési idő, még az első talaj menti fagyok előtt.

10. Gondoskodjunk a téli énekesmadarakról!

A énekesmadarak számára rakjunk ki mesterséges fészekodúkat, és készítsünk minél több madáretetőt.Adjunk inkább olajos magvakat (legjobb a napraforgó), szalonnabőrkét, faggyút, nyershús cafatot nekik. Ma már előre elkészített madáreleség is kapható.

Ha esetleg kihagytunk valamit, akkor nézze meg kertészeti tippjeinket őszre!

Kerti tippek őszre - kertészeti videós tanácsok!

MÉG TÖBB KERTÉSZETI TANÁCS - IRATKOZZON FEL YOUTUBE CSATORNÁNKRA ITT»

Szeretne értesülni, ha újabb kerti tippekről írunk? Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Fitoland

Fitoland Budafok

1223 Budapest, Rókales.u.2-4.

Nyitvatartás: h-sz: 8:00-18:00, V: 8:00-16:00

Google térkép | Nyomtatható térkép

Szobanövény áruház: +36/20 771-0454

Áruház: +36/1 226-6656

FAX: +36/1 226-4933

Email: rokales@fitoland.hu

Fitoland Józsefváros

1083 Budapest, Korányi S. u. 2/c.

Nyitvatartás: H-Szo: 8:00-18:00, V: 9:00-17:00

Google térkép | Nyomtatható térkép

Szobanövény áruház, üvegház: + 36 20 771 0446

Virágbolt, vágott virágok: +36 20 432 0050

Áruház, cserepes növények: +36 1 303 4934 (technikai okok miatt ideiglenesen nem hívható)

Email: koranyi@fitoland.hu

Fitoland Díszfaiskola

1083 Tömő utca Illés utca sarok díszfaiskola

Nyitvatartás: K-Szo: 8:00-18:00, V-H: ZÁRVA

Google térkép | Nyomtatható térkép

Mobil: +36 20 771 0447

Telefon: +36 1 215 0392 (technikai okok miatt ideiglenesen nem hívható)

E-mail: tomo@fitoland.hu

Fitoland

www.fitoland.hu dísznövény-, és kertészeti webáruház - házhozszállítással! Webshopunk célja, hogy közvetlenül otthonából tudjon jó minőségű, erős, egészséges növényeket rendelni, és ezzel már csak a növényápolás, vagy kerti munka marad hátra. Vagyis a legszükségesebb, ami a kertje és növényesített otthona élvezetéhez kell! :) Mindig gondosan ügyelünk arra, hogy a megrendelt termékek épségben érjenek el Önhöz. Nézze meg, hogy csomagoljuk be a megrendelt növényeket! Ha pedig már itt jár, ne csak növényt vásároljon, hanem a tudást is megadjuk mellé, amivel a választott dísznövény hosszú ideig pompázhat!