Jácint, krókusz, primula - kora tavaszi hagymások az ablakba

Türelmetlenül várjuk a tavaszt, ami nics már messze, de sajnos hátravan még egy egész február, ami sok hideget, fagyot, havat hozhat. Azért a lakásunkba már belophatjuk a tavasz ígéretét. Kertünkben még nem nyílnak a hagymások, de a korán hajtatott, színes növények gyönyörű színfoltokkal kelthetik életre a szobákat.

Nagyon népszerű tavaszi hagymás a jácint. A Hyacinthus nemzetség sok faját más nemzetségekbe sorolták, így gyakorlatilag a Hyacinthus orientalis az egyetlen faja. A Hyacinthus név görög eredetű: a monda szerint Apollón isten megsebezte Hüakinthosz spártai királyfit, akinek első vércseppjeiből nőttek ki az első virágok. A növény 20-30 cm magas, tömött fürtben álló virágai nagyon illatosak. A virágok színe a rózsaszíntől a mélybordón keresztül lila, sőt kék is lehet. Vannak sárga és fehér virágú hibridek is. Nagy, látványos fürtvirágzata jellegzetes, mámorító illatú díszt ad. Ha a jácintot szobanövényként szeretnénk használni, és magunk szeretnénk hajtatni, kora ősszel kapható, nagyobb méretű, preparált hagymákat vásároljunk, ezeket becserepezés után tartsuk sötét, hűvös (10°C alatti), nedves helyen. 10-12 hét múlva, amikor a hajtáscsúcs megjelenik, vigyük világosabb helyiségbe, és lassan emeljük a hőmérsékletet. Ezután annyi fényt biztosítsunk, amennyit csak lehet. Mostanra a kertészetekben már levelet hoz, és a virágzás is megkezdődik. A növény e legszebb pompájában van. Elvirágzás után kiültethetjük a kertbe, és mivel fagytűrő, 1-2 év múlva gyönyörűen virágzik. Hagyományos (nem preparált) hagymáit ősszel elültetve nagyon jól használható tavaszi ágyásnövénynek is.

Másik nagyon kedvelt kora tavaszi növénykénk a sáfrány vagy krókusz. Neve az arab za’faran szóból ered. A Crocus mediterrán tájakról származik, Magyarországon vadon csak néhány védett faja él (fehér sáfrány, tarka s., illír s., és kárpáti s.). Európában a ritka sáfrány fűszer készítésére és gyógynövényként alkalmas Crocus sativus volt a legismertebb. Az 1300-as évektől kezdték díszítő célra is termeszteni. A korán nyíló, kisvirágú fajtákat a Crocus chrysanthus fajból nemesítették. Néhány fajuk ősszel is nyílik, de a legtöbb kora tavasszal hozza színpompás virágait. Először a virágszárak jelennek meg, a levelek a virágok elnyílása után fejlődnek ki, a növény max. 10 cm magas. A virágok lehetnek fehérek, rózsaszínűek, lilák, és fehér alapon csíkosak. Gyakori a sárga szín is. A napos helyet kedvelik, közepes vízellátással, elvirágzás után kevesebb vízzel. Az elnyílt növényeket nyár végén v. kora ősszel ültessük jó vízáteresztésű, vagy száraz talajba, napos helyre, 5-6 cm mélyre. A kiültetett növények tömegesen mutatnak jól, nagyon jól használhatók erdei hatású kert kialakítására. Gyepbe is ültethetjük őket, mivel elnyílnak még az első fűnyírás előtt. Sziklakertbe is ideális.

Hagymások, gumósok a Fitoland webáruházban »

A változatos színű kankalin vagy Primula 400-500 fajból álló igen gazdag nemzetség. A Primula nem hagymás, hanem tőlevélrózsás évelő, ugyanakkor pompásan mutat a hagymásokkal egy kosárba ültetve. A nemzetség neve (Primula) a „primus” (jel.: első) latin szóból ered, arra utal, hogy az egyéves fajok virágai tavasszal az elsők között nyílnak. Számtalan fajtáját nemesítették az idők során, ezeket botanikai osztályozások alapján csoportosítják. A szártalan kankalin (Primula acaulis) hibridjei az év ilyen szakában minden színben megtalálhatók (fehér, sárga, rózsaszín, lila, piros, sőt narancs és sötétlila), és általában áruk is kedvező. Könnyű tartani őket, sokáig kedves díszei lakásunknak, később pedig kertünknek. Sok vizet kedvelnek, és tegyük őket hűvösebb, nem huzatos, világos, de nem napos helyre.

Nézze meg tavaszi hagymás ajánlatunkat! >>>

Tippek a primula tartásához:

  • Rendszeresen öntözzük langyos, lágy vízzel, hogy elkerüljük a levelek foltosodását.
  • Helyezzünk kavicsokat a cserép vízgyűjtő tálkájába, hogy felfogjuk a vizet, a cserép a kavicsokon legyen, ne a vízben.
  • A növény levelei és törzse a föld felszíne fölött legyen, hogy elkerüljük a törzs rothadását.
  • Mindig távolítsuk el a halott leveleket.

 

Fitoland

Fitoland Budafok

1223 Budapest, Rókales.u.2-4.

Nyitvatartás: h-sz: 8:00-18:00, V: 8:00-16:00

Google térkép | Nyomtatható térkép

Szobanövény áruház: +36/20 771-0454

Áruház: +36/1 226-6656

FAX: +36/1 226-4933

Email: rokales@fitoland.hu

Fitoland Józsefváros

1083 Budapest, Korányi S. u. 2/c.

Nyitvatartás: H-Szo: 8:00-18:00, V: 9:00-17:00

Google térkép | Nyomtatható térkép

Szobanövény áruház, üvegház: + 36 20 771 0446

Virágbolt, vágott virágok: +36 20 432 0050

Áruház, cserepes növények: +36 1 303 4934

Email: koranyi@fitoland.hu

Fitoland Díszfaiskola

1083 Tömő utca Illés utca sarok díszfaiskola

Nyitvatartás: K-Szo: 8:00-18:00, V-H: ZÁRVA

Google térkép | Nyomtatható térkép

Mobil: +36 20 771 0447

Telefon: +36 1 215 0392

E-mail: tomo@fitoland.hu

Fitoland

www.fitoland.hu dísznövény-, és kertészeti webáruház - házhozszállítással! Webshopunk célja, hogy közvetlenül otthonából tudjon jó minőségű, erős, egészséges növényeket rendelni, és ezzel már csak a növényápolás, vagy kerti munka marad hátra. Vagyis a legszükségesebb, ami a kertje és növényesített otthona élvezetéhez kell! :) Mindig gondosan ügyelünk arra, hogy a megrendelt termékek épségben érjenek el Önhöz. Nézze meg, hogy csomagoljuk be a megrendelt növényeket! Ha pedig már itt jár, ne csak növényt vásároljon, hanem a tudást is megadjuk mellé, amivel a választott dísznövény hosszú ideig pompázhat!