A 10 legismertebb légtisztító növény - több oxigént a szobába!

Az 1980-as évek végén a NASA vizsgálatot indított olyan növények felkutatására, amelyek alkalmasak lehetnek a levegő tisztítására. 12 szobanövény hatását vizsgálták három vegyület légköri koncentrációjára. Különböző mértékben mindegyik vizsgált növény csökkentette a vegyületek szintjét. Ez a kutatás bizonyította, hogy bizonyos dísznövények képesek kiszűrni a körülöttünk lévő mesterséges anyagokból származó veszélyes gázokat. Ezek a növények, amellett, hogy megkötik a szén-dioxidot, és oxigént termelnek, jelentős mennyiségben kiszűrik például a formaldehidet, triklóretilént és a benzolt.

A témában napjainkban is folynak kutatások, ezek megerősítik a 30 évvel ezelőtti eredményeket: a vizsgálatok zöme pozitív végkimenetű, a legtöbb tanulmányozott növényfaj csökkenti a mért szennyezők (leggyakrabban a formaldehid, de benzol, toluol, xilol) mennyiségét a légtérben. Az otthonunkban levő műanyagokból és a bútorokból, ragasztókból formaldehid válik ki, aminek a koncentrációja télen még jobban feldúsulhat a lakótérben. A formaldehid és egyéb, szintén káros és potenciálisan a lakások légterében feldúsuló kemikáliák eltávolításának egyik lehetséges módja tehát valóban a szobanövények tartása.

Az itt látható és megvásárolható növények kiválóan alkalmasak a szobák levegőjének tisztítására, amik - talán meglepő módon, de - általában messze szennyezettebbek, mint a kinti levegő, még akkor is, ha egy nagyvárosban lakunk.
Azokban az otthonokban, ahol dohányoznak, érdemes légtisztító növényekkel növelni a levegő oxigéntartalmát.

Dracéna (Dracaena marginata) - Nem lehet csak úgy elmenni a fényes, vörös peremű levelekkel megáldott dracéna szépsége mellett. Ő egy lassan növekvő virágos növény, ami kevéssé érzékeny a körülményekre - emellett kiszűri a formaldehidet, a benzolt, és számos más, káros vegyületet a szoba levegőjéből. Egyetlen hátránya miatt lehet érdemes más növény mellett döntened: a dracéna mérgező, ezzel veszélyt jelent pl. a kutyákra.


Zöldike (Chlorophytum comosum)
- Gyönyörű szobanövény hosszú, fűszál-szerű levelekkel - és kimondottan gyorsan nő. Nagyon hatékony a mérges gázok ellen, mint pl. a formaldehid és a xylén. Extra tipp: A zöldikét érdemes a konyhában vagy a tűzhelytől nem messze tartanod, mivel ezek azok a helyek, ahol a legtöbb szénmonoxid képződik a háztartásban.
Érdekességképpen, a légtisztítás sebességéről: egy közepes méretű zöldike 4 óra alatt egy 25 nm-es szoba levegőjének szén-monoxid tartalmát kb. 80%-kal csökkenti!

Aloe (Aloe félék) - Könnyen kezelhető, napimádó kaktuszféle, kiváló a formaldehid és a benzol megkötésére, amelyek tisztítószerek, festékek és hasonló, háztartási vegyszerek használatával kerülnek be a háztartásunkba. A légtisztító hatásán túl a leveleiben található gélt használhatod pakolásként sebekre vagy égési sérülésekre. Az aloe remek választás egy napos konyhaablakba.

Gerbera (Gerbera jamesonii) - Ez a szépséges virágzó növény hatalmas mennyiséget képes megkötni pl. a triklorietilénből, amely egyes tisztítószerekben van jelen, ill. remek a benzol ellen, ami a festékanyagokból szabadul fel. Egy gerbera gyönyörűen mutat a hálóban vagy a mosógép mellett - már ha elég fény süt be az ablakon, ugyanis a gerbera nagyon fényigényes.

Anyósnyelv (Sansevieria trifasciata) - Sok háztartásban megtalálható évelő örökzöld az anyósnyelv, talán a meglehetős szívósságának köszönhetően: jól bírja a rendszertelen öntözést és nem igényel sok fényt. A NASA kutatói által bizonyított tény, hogy nagy mennyiségű formaldehidet és nitrogén oxidot (és még számos más vegyi anyagot) képes megkötni. Ezek a vegyszerek pedig ott vannak a legtöbb tisztítószerben, kozmetikai szerben, de még a wc papírban és a papírzsebkendőkben is - nem árt, ha teszel egy anyósnyelvet a fürdőszobába!

Szobai futóka - Szcindapszusz (Scindapsus aures) - Egy másik erős formaldehid-megkötő növény a szobai futóka, amely szintén rengeteg háztartásban megtalálható, akár egész falakat is képes benőni. Ha belső garázs tartozik a házadhoz, ideális választás, mivel az autó kipufogógázában nagy mennyiségű formaldehid van, amit a futóka kiválóan kiszűr. Továbbá nagyon hatékony a benzol és a xylén gázok megkötésére. Egyetlen veszélye, hogy a levelei mérgezőek, tehát érdemes távol tartani tőle a háziállatokat és a kisgyerekeket. Extra tipp: elég jól bírja a relatív sötét környezetet, még kevéssé világos helyen is megőrzi szép, élénkzöld színét.

Hegyi pálma, gyompálma (Chamaedorea elegans) - Az areca pálma egy meglehetősen érzékeny, tollseprű-szerű levelekkel rendelkező szobanövény, amely párásító hatásáról is ismert. Relatíve lassan növekszik és sok törődést igényel, de szinte bárhol jól érzi magát a lakásban. Mivel ő is remek toxinlekötő - pl. remekül szűri a formaldehidet és a xylént - érdemes újonnan lakkozott bútorok közelébe tenni, és máris tettél valamit az egészségedért.

Krizantém (Chrysantheium morifolium) - A gyönyörű, színes virágok vidámabbá teszik a nappalit, ezt mindenki tudja. A krizantém viszont - e nyilvánvaló előnyön túl - megköti a benzolt, ami megtalálható olyan hétköznapi háztartási vegyszerekben, mint a ragasztók, a festékek, különböző műanyagok és mosószerek. A krizantém kedveli az erős fényt: ha azt szeretnéd, hogy virágozzon, tedd napsütötte helyre, lehetőleg egy nyitott ablak mellé.

Azálea (Rhododendron simsii) - Tudtad, hogy a formaldehid párologhat olyan hétköznapi anyagokból, mint a közönséges szigetelő hab, vagy a bútoraid rétegelt lemezei? E szépséges virágos cserje segít kiszűrni ezt a mérgező anyagot a szobád levegőjéből. A legjobban a relatíve hűvösebb környezetet kedveli, így aztán remek választás például a teraszra vagy az előszobába - már ha találsz neki egy világosabb helyet.

Vitorlavirág (Spathiohyllum sp.) Az egyik legjobb légtisztító képességű növény a Vitorlavirág, ami hatalmas mennyiségű rákkeltő anyagot tud megkötni a levegőből. Remek légszűrő hatásához meglehetős igénytelenség párosul - szóval ha Te is azok közé tartozol, aki nem a rendszeres életmódjáról ismert, ideális a lakásodba. Különösen hasznos olyan káros anyagok megkötésére, mint pl. a benzol és a formaldehid.

Válogasson légtisztító növényeink közül itt »

A nyolcvanas évek végén a NASA és egy bizonyos Associated Landscape Contractors of America nevű szervezet tanulmányozta a szobanövények légtisztító képességét, a későbbi űrkutatással kapcsolatos felhasználásukat fontolgatva. Jó néhány olyan növényt találtak, amelyek képesek kiszűrni bizonyos veszélyes illékony szerves vegyületeket a levegőből. Szerencsénkre tehát kiválóan alkalmasak a szobák levegőjének tisztítására, amik - talán meglepő módon, de - általában messze szennyezettebbek, mint a kinti levegő, még akkor is, ha egy nagyvárosban lakunk. Azóta további kutatások is alátámasztották ezt - lássuk tehát, melyek azok a szobanövények, amikkel a legegyszerűbben tehetjük egészségesebbé a környezetünket!

Fitoland

Fitoland Budafok

1223 Budapest, Rókales.u.2-4.

Nyitvatartás: h-sz: 8:00-18:00, V: 8:00-16:00

Google térkép | Nyomtatható térkép

Szobanövény áruház: +36/20 771-0454

Áruház: +36/1 226-6656

FAX: +36/1 226-4933

Email: rokales@fitoland.hu

Fitoland Józsefváros

1083 Budapest, Korányi S. u. 2/c.

Nyitvatartás: H-Szo: 8:00-18:00, V: 9:00-17:00

Google térkép | Nyomtatható térkép

Szobanövény áruház, üvegház: + 36 20 771 0446

Virágbolt, vágott virágok: +36 20 432 0050

Áruház, cserepes növények: +36 1 303 4934 (technikai okok miatt ideiglenesen nem hívható)

Email: koranyi@fitoland.hu

Fitoland Díszfaiskola

1083 Tömő utca Illés utca sarok díszfaiskola

Nyitvatartás: K-Szo: 8:00-18:00, V-H: ZÁRVA

Google térkép | Nyomtatható térkép

Mobil: +36 20 771 0447

Telefon: +36 1 215 0392 (technikai okok miatt ideiglenesen nem hívható)

E-mail: tomo@fitoland.hu

Fitoland

www.fitoland.hu dísznövény-, és kertészeti webáruház - házhozszállítással! Webshopunk célja, hogy közvetlenül otthonából tudjon jó minőségű, erős, egészséges növényeket rendelni, és ezzel már csak a növényápolás, vagy kerti munka marad hátra. Vagyis a legszükségesebb, ami a kertje és növényesített otthona élvezetéhez kell! :) Mindig gondosan ügyelünk arra, hogy a megrendelt termékek épségben érjenek el Önhöz. Nézze meg, hogy csomagoljuk be a megrendelt növényeket! Ha pedig már itt jár, ne csak növényt vásároljon, hanem a tudást is megadjuk mellé, amivel a választott dísznövény hosszú ideig pompázhat!