Mikulásvirág ápolási, öntözési tanácsok!

A téli hónapok kedvenc szobai dísze a mikulásvirág. Hogyan gondozzuk, hogy túlélje a karácsonyt?

Napjainkban a karácsony egyik szimbolikus szobanövénye a Mikulásvirág, amely egyre több otthonban jelzi az ünnepek közeledtét. Hogyan gondozzuk és öntözzük ezt a szép dísznövényt a téli hónapokban, hogy ne csak múló dísz legyen? Piros, pink, pettyes, vajszínű is kapható, de a legkedveltebb természetesen a piros szín! :) A mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) Mexikóból származik, ahol 3-4 méter magasra is megnőhet, ám hazánkban ennél jóval kisebb méretben találkozunk vele. Mediterrán éghajlatú országokban akár ki is ültethető, de ez nálunk az alacsony téli hőmérséklet miatt nem tehetjük meg.  A mikulásvirágot nem a virágai miatt szeretjük, hanem az őket körülvevő színes fellevelek miatt, amelyek lehetnek piros illetve fehér, valamint rózsaszín színűek.

Mikulásvirág elhelyezése, öntözése

Vásárlás után a kisebb növényeket világos helyre, a nagyobbakat közvetlen napfényre is tehetjük. Legjobb, ha 15-20°C-ot biztosítunk neki, de ha a növények fellevelei zöldek maradnak, csökkentsük a hőmérsékletet 10°C-ig. Öntözése mérsékelt legyen! De a növény a fűtött szobában hamar kiszáradhat, ezért érdemes gyakran locsolni. A két öntözés között hagyjuk a földjét kissé kiszáradni, és ha kaspóban tartjuk a mikulásvirágot, ügyeljünk rá, hogy a cserép alatt ne legyen pangó víz a kaspóban.A téli és tavaszi hónapokban a talaj mindig maradjon nedves. Virágzás után elég ennél még kevesebb csapadék is. Tápoldatozni elég minden második héten a használati utasításnak megfelelő töménységben.

Nézze meg kollégánk tanácsait, aki az alábbi videóban mutatja be a mikulásvirágot és a karácsonyi kaktuszt.

Ezekre a kérdésekre ad választ kollégánk:

 • Honnan származik a Mikulásvirág?
 • Mit tegyünk tavasszal a Mikulásvirággal?
 • Milyen színűek a Mikulásvirág szirmai?

Mikulásvirág ápolása és szaporítása

Tavasszal elvirágzás után vágja vissza 10-15 cm-re. Tartsa szobahőmérsékleten és csak ritkán öntözze, szinte száraz legyen a földje. Ha így tesz, a mikulásvirágon 6-8 hét múlva megjelennek az új hajtások. Ekkor ismét elkezdheti öntözni, de innentől bőségesen lássa el vízzel! Ezek után néhány héttel lesz még vele egy kis munka, akkor érdemes kicserélni a földet a virág alatt és onnantól már normális módon öntözheti.

A növény szaporításánál 10-15 cm-es dugványokat kell vágni a növényről nyáron, és azokat gyorsan forró vízbe mártani. Ez a módszer megakadályozza azt, hogy a mikulásvirág tejnedve kifollyon az elvágott végnél( a tejnedv mérgező). Ezután a pozsgás növények szaporításához hasonlóan hagyja 1 napig szikkadni a levágott növényt, majd egy laza földbe dugványozva és meglocsolva el fog indulni a növekedésben.

Ha azt szeretné, hogy a következő télen ugyanolyan színben pompázon növénye mint előző évben, akkor ősszel, októberben napi 14 órán át tartsa sötétben a mikulásvirágot. Ezt két módon teheti meg: vagy egy teljesen sötét helyiségbe helyezi el a virágot, vagy letakarja és ezzel hosszabbítja meg a növény számára az éjszakát. A csapadék és a tápoldat mennyiségét is növelje ebben a hónapban. Amikor a fellevelek kezdenek beszíneződni, a takarást el lehet hagyni.

 

  Fitoland

  Fitoland Budafok

  1223 Budapest, Rókales.u.2-4.

  Nyitvatartás: h-sz: 8:00-18:00, V: 8:00-16:00

  Google térkép | Nyomtatható térkép

  Szobanövény áruház: +36/20 771-0454

  Áruház: +36/1 226-6656

  FAX: +36/1 226-4933

  Email: rokales@fitoland.hu

  Fitoland Józsefváros

  1083 Budapest, Korányi S. u. 2/c.

  Nyitvatartás: H-Szo: 8:00-18:00, V: 9:00-17:00

  Google térkép | Nyomtatható térkép

  Szobanövény áruház, üvegház: + 36 20 771 0446

  Virágbolt, vágott virágok: +36 20 432 0050

  Áruház, cserepes növények: +36 1 303 4934 (technikai okok miatt ideiglenesen nem hívható)

  Email: koranyi@fitoland.hu

  Fitoland Díszfaiskola

  1083 Tömő utca Illés utca sarok díszfaiskola

  Nyitvatartás: K-Szo: 8:00-18:00, V-H: ZÁRVA

  Google térkép | Nyomtatható térkép

  Mobil: +36 20 771 0447

  Telefon: +36 1 215 0392 (technikai okok miatt ideiglenesen nem hívható)

  E-mail: tomo@fitoland.hu

  Fitoland

  www.fitoland.hu dísznövény-, és kertészeti webáruház - házhozszállítással! Webshopunk célja, hogy közvetlenül otthonából tudjon jó minőségű, erős, egészséges növényeket rendelni, és ezzel már csak a növényápolás, vagy kerti munka marad hátra. Vagyis a legszükségesebb, ami a kertje és növényesített otthona élvezetéhez kell! :) Mindig gondosan ügyelünk arra, hogy a megrendelt termékek épségben érjenek el Önhöz. Nézze meg, hogy csomagoljuk be a megrendelt növényeket! Ha pedig már itt jár, ne csak növényt vásároljon, hanem a tudást is megadjuk mellé, amivel a választott dísznövény hosszú ideig pompázhat!