Hogyan legyen egész évben pompásan virágzó muskátli balkonládáinkban?

Amikor eljön a tavasz, az ablakpárkányokon elolvad a hó, lassan helyet kaphatnak balkonládák, bennük pedig az egész nyáron csodálatosan virágzó növények. Hazánkban az egyik legnépszerűbb balkonnövény a muskátli. Nem véletlenül, hiszen április végétől az őszi fagyok beálltáig gazdagon virágzik, ápolása és szaporítása viszonylag egyszerű.

A világon több mint 250 muskátli faj, ezen belül több ezer fajta létezik. A közhiedelemmel ellentétben a muskátli nem őshonos növényünk, őshazája Dél-Afrika. Hazánkban a legnépszerűbb a kerti és futó muskátli, bár az angol muskátli is kezd teret hódítani.

Mit kell tennünk, ha egész évben pompásan virágzó muskátlit szeretnénk balkonládáinkban?

Fontos a jó növényanyag kiválasztása. Kora tavasszal először a 10db-os tálcás, fiatal palántákat vásárolhatjuk meg. Ezeknek az ára valamivel olcsóbb ám egy picivel több törődést és odafigyelést igényelnek, mint idősebb társaik. Tavasz közepétől, végétől már erősebb, nagyobb, virágzó töveket is vehetünk, melyek jobban viselik a környezet esetleges viszontagságait. Sokan próbálkoznak a muskátli teleltetésével. Az áttelelt töveket kis odafigyeléssel újra széppé tehetjük.

Figyeljünk oda milyen edénybe, és milyen földbe ültetjük növényeinket! A kertészetekben rengeteg méretű, formájú és színű balkonládából, akasztós cserépből választhatunk. Fontos, hogy az edények alján legyen lyuk, hogy a felesleges víz eltávozhasson. Ha az előző évi edényt használjuk, mindenképp mossuk ki és fertőtlenítsük azt. Az ültetéshez használjunk muskátli földet, így a növény a megfelelő táptalajt kapja. Ha a tavalyi, átteleltetett töveket ültetjük újra, rázzuk le a régi földet a gyökerekről és ültessük őket friss földbe.

A muskátli fény és melegigényes növény. Tegyük napos helyre, ahol legalább fél napig éri a napfény. Ha árnyékos helyre kerül, nem fog megfelelően virágozni. A muskátli nem tartozik a kifejezetten vízigényes növények közé, ám nyári hőségben előfordulhat, hogy naponta kétszer is öntöznünk kell. Lehetőség szerint kora reggel, vagy késő este öntözzünk, nehogy a növény levelei megégjenek. Azért, hogy egész nyáron tömve legyenek virágokkal, a töveket lássuk el folyamatosan tápanyaggal. Az ültetés után egy hónap elteltével heti egyszer öntözzük tápoldattal, vagy kéthetente szúrjunk a tövek mellé egy-egy táprudat.Az elnyílt virágokat távolítsuk el a növényekről, mert gátolják az új virágok kialakulását. Futó muskátli esetében kétszer egy nyáron vágjuk vissza a hajtásokat a felére, hogy szép dúsak legyenek. Ezen pár szabály betartása mellett szép, egészséges, gyönyörűen virágzó muskátli díszíti majd balkonunkat, vagy kertünket.

Mindenkinek eredményes, örömökben gazdag kertészkedést kíván a Fitoland kertészet!

Videó: hogyan gondozzuk a muskátlit, hogy mindig virágozzon?

Fitoland

Fitoland Budafok

1223 Budapest, Rókales.u.2-4.

Nyitvatartás: h-sz: 8:00-18:00, V: 8:00-16:00

Google térkép | Nyomtatható térkép

Szobanövény áruház: +36/20 771-0454

Áruház: +36/1 226-6656

FAX: +36/1 226-4933

Email: rokales@fitoland.hu

Fitoland Józsefváros

1083 Budapest, Korányi S. u. 2/c.

Nyitvatartás: H-Szo: 8:00-18:00, V: 9:00-17:00

Google térkép | Nyomtatható térkép

Szobanövény áruház, üvegház: + 36 20 771 0446

Virágbolt, vágott virágok: +36 20 432 0050

Áruház, cserepes növények: +36 1 303 4934 (technikai okok miatt ideiglenesen nem hívható)

Email: koranyi@fitoland.hu

Fitoland Díszfaiskola

1083 Tömő utca Illés utca sarok díszfaiskola

Nyitvatartás: K-Szo: 8:00-18:00, V-H: ZÁRVA

Google térkép | Nyomtatható térkép

Mobil: +36 20 771 0447

Telefon: +36 1 215 0392 (technikai okok miatt ideiglenesen nem hívható)

E-mail: tomo@fitoland.hu

Fitoland

www.fitoland.hu dísznövény-, és kertészeti webáruház - házhozszállítással! Webshopunk célja, hogy közvetlenül otthonából tudjon jó minőségű, erős, egészséges növényeket rendelni, és ezzel már csak a növényápolás, vagy kerti munka marad hátra. Vagyis a legszükségesebb, ami a kertje és növényesített otthona élvezetéhez kell! :) Mindig gondosan ügyelünk arra, hogy a megrendelt termékek épségben érjenek el Önhöz. Nézze meg, hogy csomagoljuk be a megrendelt növényeket! Ha pedig már itt jár, ne csak növényt vásároljon, hanem a tudást is megadjuk mellé, amivel a választott dísznövény hosszú ideig pompázhat!