Különleges trópusi virágcsoda - az orchidea

Orchidea Phalaenopsis Az orchideafélék családja a botanikusok és a laikus felhasználók között is kitüntetett figyelmet kap. Ez a növénycsalád hosszú ideig tartó, megkapó szépségű virágzása, különleges életmódja, és szaporodási módja miatt népszerű. A legtöbb trópusi orchidea fákon él, és a talajlakó trópusi fajok sem földben, hanem a laza, levegővel átjárt szerves törmelékben tenyésznek.

Az orchideának sok fényre van szüksége, lakásunkban keleti vagy nyugati fekvésű ablakpárkányra tegyük. Erős napsütésben vékony függönnyel csökkentsük a fényt. A 20-22°C-os szobai hőmérséklet megfelelő számára, nyáron se tegyük ki a kertbe, a 40°C-os napos helyre. A növény télen hoz virágot, nyáron inkább levelet növeszt.

Orchidea Az egyik legfontosabb igény az állandó meleg, párás, de nem fülledt környezet. Érdemes több orchideát csoportosan elhelyezni, vagy ha egy-két tövünk van, hasonló igényű páfrányokkal, pálmákkal, fikuszokkal együtt tartani őket. Kerüljük a huzatos helyiséget. Ha a növény léggyökerei kifehérednek és összeszáradnak, azt jelenti, szüksége van vízzel permetezésre. Ha elég nedvességet kapott, a gyökerek megduzzadnak, és almazöld színűek lesznek. A gyökereket és a leveleket elég körülbelül minden másnap permetezni.

Öntözéskor figyeljünk arra, hogy télen lelassul az anyagcsere, és elég hetente egyszer, bőségesen öntözni. Soha ne álljon meg a növény alatt vagy a leveleken a víz, mert rothadást okozhat. Várjuk meg, amíg a fölösleges víz kifolyik az edényből, és akkor helyezzük vissza a növényt a kaspóba vagy alátétre. A csapvíz túl kemény öntözéshez, használjunk esővizet, vagy felforralt, szobahőmérsékletűre hűlt csapvizet. Fontos, hogy télen minden harmadik, nyáron minden második öntözésnél használjunk speciális orchidea-tápoldatot is.

Orchidea Phalaenopsis Az átlátszó cserép a segít, hogy a gyökér elegendő fényt kapjon a fotoszintetizáláshoz. Az erős fény ugyanakkor árthat nekik, úgyhogy célszerűbb átlátszatlan orchidea-kaspóba ültetni. Átültetéskor a léggyökereket soha ne távolítsuk el, és a növényt ne virágföldbe ültessük, hanem speciális orchideaföldbe. Az átültetés ideje május-június, az elvirágzás után.

Elvirágzott orchideánkat tegyük világos helyre (ne tűző napra), 15°C és 30°C közötti hőmérsékletre, 50% fölötti páratartalommal. Könnyű légmozgás, víz és tápoldat szükséges, úgy adagolva, hogy a cserép közepe épp átnedvesedjen. Õsz eleje-közepe felé tegyük az orchideát éjszaka kb. 13°C, nappal kb. 19°C hőmérsékletre, hogy a virágzási időszak megkezdésére csábítsuk.

Kapcsolódó video:

Orchidea gondozási tanácsok >>>

 

Mindent az orchideákról - videós tanácsok!

Fitoland

Fitoland Budafok

1223 Budapest, Rókales.u.2-4.

Nyitvatartás: h-sz: 8:00-18:00, V: 8:00-16:00

Google térkép | Nyomtatható térkép

Szobanövény áruház: +36/20 771-0454

Áruház: +36/1 226-6656

FAX: +36/1 226-4933

Email: rokales@fitoland.hu

Fitoland Józsefváros

1083 Budapest, Korányi S. u. 2/c.

Nyitvatartás: H-Szo: 8:00-18:00, V: 9:00-17:00

Google térkép | Nyomtatható térkép

Szobanövény áruház, üvegház: + 36 20 771 0446

Virágbolt, vágott virágok: +36 20 432 0050

Áruház, cserepes növények: +36 1 303 4934 (technikai okok miatt ideiglenesen nem hívható)

Email: koranyi@fitoland.hu

Fitoland Díszfaiskola

1083 Tömő utca Illés utca sarok díszfaiskola

Nyitvatartás: K-Szo: 8:00-18:00, V-H: ZÁRVA

Google térkép | Nyomtatható térkép

Mobil: +36 20 771 0447

Telefon: +36 1 215 0392 (technikai okok miatt ideiglenesen nem hívható)

E-mail: tomo@fitoland.hu

Fitoland

www.fitoland.hu dísznövény-, és kertészeti webáruház - házhozszállítással! Webshopunk célja, hogy közvetlenül otthonából tudjon jó minőségű, erős, egészséges növényeket rendelni, és ezzel már csak a növényápolás, vagy kerti munka marad hátra. Vagyis a legszükségesebb, ami a kertje és növényesített otthona élvezetéhez kell! :) Mindig gondosan ügyelünk arra, hogy a megrendelt termékek épségben érjenek el Önhöz. Nézze meg, hogy csomagoljuk be a megrendelt növényeket! Ha pedig már itt jár, ne csak növényt vásároljon, hanem a tudást is megadjuk mellé, amivel a választott dísznövény hosszú ideig pompázhat!