Őszi virágözön a balkonon és kertben

Melyek azok az őszi balkonnövények, melyek egészen a fagyokig díszíthetik erkélyünket, kertünket?

Az ősz beköszöntével csökken a napfényes órák száma, hűvösebbek a nappalok, és egynyári növényeink egyre kevesebb virágot hoznak. Ám balkonládáinkat még nem szükséges eltenni télre, hiszen rengeteg virágaival vagy leveleivel díszítő, csodálatos növénnyel ültethetjük be őket. Ezek az őszi balkonnövények egészen a fagyokig díszíthetik kertünket, erkélyünket.

Olvassák el Gáfor Gergely, okleveles kertészmérnökünk hasznos tanácsait és kreatív ötleteit az őszi időszakra!

Árvácska

Az egyik legnépszerűbb őszi virág az árvácska (Viola wittrockiana). Az árvácska évtizedek óta tartó töretlen népszerűségét egyrészt a nemesítőknek köszönheti, hisz újabb és újabb fajtái, színváltozatai megunhatatlanná teszik ezt a barátságos növényt. Emellett az sem elhanyagolható érv sikerében, hogy egyszerű a gondozása. Napos, félárnyékos helyen, közepes tápanyagtartalmú talajban érzi jól magát. Balkonládán kívül természetesen virágágyakba is ültethető, itt kisebb csoportokban mutat igazán. Ha sziklakertünkbe szeretnénk egy kis színt vinni, ezzel a bájos növénnyel biztosan célt érünk.

Krizantém

Évekkel ezelőtt még csupán „halottak napi” virágként ismertük a krizantémot (Chrysanthemum), napjainkban azonban számos díszváltozata alakult ki, mely kiváló vágott virággá és őszi virágágyásba való idénynövénnyé emelte. A krizantémok a legszebb, leggyakoribb vágott virágok közé tartoznak az egész világon. A Távol-Keleten nemcsak dísznövényként ismert, hanem zöldségféleként is fogyasztják egyes változatait, leginkább salátaként. A krizantémok egészen apró virágú fajtái (Chrysanthemum multiflorum) inkább kiültetési növényként ismertek, a szabályos gömb formájú töveik miatt. A vágott virágként termesztett, akár 30-40 centiméteres virágátmérőjű változataik sokféle színben, méretben és formában kaphatók. Ugyanebbe a családba tartozik a jól ismert őszirózsa (Aster), melynek ugyancsak számtalan fajtáját termesztették ki. Népszerű és változatos, ezért minden őssze új fajták jelenhetnek meg az árudák polcain.

Őszirózsa

Edényes tartásra a kopasz őszirózsa (Aster novi-belgii), illetve a mirigyes őszirózsa (Aster novae-angliae) fajtái a legalkalmasabbak. Kisméretű, kék, lila, rózsaszín és fehér virágzataik csoportosan nyílnak. Napos helyet, bőséges öntözést és tápdús talajt kívánnak.

Calluna

Ősztől tavaszig kedves, színes folt lehet erkélyünkön a Calluna (Calluna vulgaris), vagy más néven csarab. Ez a fényigényes, mészkerülő növény pikkelyszerű leveleivel és apró virágaival díszít. Tavasz végén balkonládáinkból kiültethetjük kertünk egy félárnyékos párás pontjára, ahol évelő növényként sokáig virágozhat.

Veronikacserje

Az örökzöld veronikacserje (Hebe sp.) szép formájú, szabályos levélzetű, dekoratív növényke. Augusztus-szeptemberben hozza fehér vagy lila virágait. Elvirágzás után is díszít zöld vagy zöld-fehér tarka levelével. Sok napfényt és jó vízelvezető talajt kíván. Sziklakertbe is kiültethetjük. Ezen csodálatos, pompás növények összeültetésével, melynek csak fantáziánk szabhat határt, a szürke őszt is színessé tehetjük otthonunkban.

Fitoland

Fitoland Budafok

1223 Budapest, Rókales.u.2-4.

Nyitvatartás: h-sz: 8:00-18:00, V: 8:00-16:00

Google térkép | Nyomtatható térkép

Szobanövény áruház: +36/20 771-0454

Áruház: +36/1 226-6656

FAX: +36/1 226-4933

Email: rokales@fitoland.hu

Fitoland Józsefváros

1083 Budapest, Korányi S. u. 2/c.

Nyitvatartás: H-Szo: 8:00-18:00, V: 9:00-17:00

Google térkép | Nyomtatható térkép

Szobanövény áruház, üvegház: + 36 20 771 0446

Virágbolt, vágott virágok: +36 20 432 0050

Áruház, cserepes növények: +36 1 303 4934 (technikai okok miatt ideiglenesen nem hívható)

Email: koranyi@fitoland.hu

Fitoland Díszfaiskola

1083 Tömő utca Illés utca sarok díszfaiskola

Nyitvatartás: K-Szo: 8:00-18:00, V-H: ZÁRVA

Google térkép | Nyomtatható térkép

Mobil: +36 20 771 0447

Telefon: +36 1 215 0392 (technikai okok miatt ideiglenesen nem hívható)

E-mail: tomo@fitoland.hu

Fitoland

www.fitoland.hu dísznövény-, és kertészeti webáruház - házhozszállítással! Webshopunk célja, hogy közvetlenül otthonából tudjon jó minőségű, erős, egészséges növényeket rendelni, és ezzel már csak a növényápolás, vagy kerti munka marad hátra. Vagyis a legszükségesebb, ami a kertje és növényesített otthona élvezetéhez kell! :) Mindig gondosan ügyelünk arra, hogy a megrendelt termékek épségben érjenek el Önhöz. Nézze meg, hogy csomagoljuk be a megrendelt növényeket! Ha pedig már itt jár, ne csak növényt vásároljon, hanem a tudást is megadjuk mellé, amivel a választott dísznövény hosszú ideig pompázhat!