Fitoland

Top 5 halálos tévedés a szobanövényekkel kapcsolatban

 

Holtbiztos tippek a cserepes virágunk kipusztítására

 

Kertész Ugye Ön sem szeretne hosszú ideig élő, szépen fejlődő, egészséges szobanövényeket a lakásba? Inkább cserélné őket gyakran, és ezzel alkotna új, változatos környezetet. Most megtudhatja, mik az általunk megtapasztalt leghatásosabb és legnépszerűbb módszerek a szobanövények teljes megsemmisítésére.


#5. Hagyjuk megbetegedni!

A leglassabb, ugyanakkor változatos tüneteket eredményező módszer az, ha csak kicsit tartjuk rossz körülmények között a növényt: enyhén túlöntözzük, vagy nagyon párás a környezet, vagy nem steril virágföldbe ültettünk. Ha türelmesek vagyunk, hamarosan örülhetünk a levélen vagy száron megjelenő vizenyős foltoknak, amik egyre sötétebbek lesznek, majd nyálkás váladékot termelő rothadási foltokká alakulnak. Kertész szakember könnyedén tanácsot tudna adni, hogyan hárítsuk el a bajt, megfelelő baktériumölőt is tudna ajánlani, de nekünk erre semmi szükségünk! Pár hét múlva vihetjük is komposztra a növényt.


#4.Tápozzuk túl!

Néhány nap alatt elérhető érdekes jelenségben lehet részünk túltápozással. A megadottnál több tápanyag hozzáadása azzal járhat, hogy a levelek elkezdenek fakulni, erre mi (mintha tápanyaghiányra gyanakodnánk) még több műtrágyát kezdünk neki adni, amitől a levelek szinte kifehérednek. A tápanyaggal túltelített földből a növény a kiégett gyökéren keresztül nem tud elegendő anyagot felvenni, felborul a háztartása, és ez nehezen is jön rendbe. Szinte biztos a siker!


#3. Égessük meg erős napfényben!

Fantasztikus gyorsan megperzselhetjük, megbarníthatjuk és összefonnyaszthatjuk szobanövényeink levelét, ha nyáron hirtelen tesszük ki a szabad levegőn tűző napra. A félárnyékot vagy sötétet kedvelő szobanövények már akkor is megéghetnek, ha csak az ablakban rakjuk erős napsütésre. Kérdezzük meg a szakembert, milyen fényviszonyokat kedvel a növény, és a lehető legerősebb fényre téve megbecsülhetjük, meddig bírja!


#2. Adjunk neki hidegsokkot!

Az egyik leghatásosabb megoldás, ha likvidálni akarjuk növényünket az, ha kinyitjuk a közelében az ablakot, teraszajtót, amikor kint már 10-15°C alatt van a hőmérséklet. A növény, ami valószínűleg trópusi vagy sivatagi klímából jött, akár egy perc alatt olyan károsodást szenvedhet, amit nem fog kiheverni. A levelek megfeketednek, vagy elrohadnak, és lehullnak. Ezt már Carter doktornak is nehéz lenne újraéleszteni.


#1. Öntözzük túl!

És végül a legbiztosabb és legnépszerűbb módszer: a túlöntözés. A növények 80%-a ebbe hal bele. A növények gyökere lélegzik a szilárd részekből, vízből és levegőből álló morzsalékos talajban. Ha a gyökereik környékét feltöltjük vízzel, akkor gyakorlatilag vízinövényt csinálunk belőle, amit biztosan nem fog tolerálni! A gyökerek megfulladnak, elrohadnak, nem veszik fel a vizet és tápanyagokat, és a levelek máris elkezdenek zölden száradni. A száraz levélzet pedig még több öntözésre sarkall minket. Elég lenne csak a szárazságot jobban tűrőket (dracénák, jukkák, egyéb törzsesek, pozsgások) hetente, a rosszabbul tűrőket (nagylevelű, gyorsan lekonyuló növények) két-háromnaponta meglocsolni (amikor a földjük szárazabb), ezen kívül kiönteni a vizet a táljukból félórával öntözés után, és máris jól lennének a növényeink. De mivel mi a biztos kirohasztásra hajtunk, öntözzünk akkor is, amikor a földbe beleszúrva az ujjunkat érezzük, hogy az nedves. Kicsit vízigényes, de totális módszer minden növényfajtánál.

Ha valamilyen okból mégis szép, egészséges növényeket szeretnénk, a felsorolt eseteket könnyen elkerülhetjük, ha pedig nagyobb baj üti fel a fejét, idejében kertész szakemberhez fordulva azok is orvosolhatók. Jó kertészkedést kívánok!


Friedmann Márton okleveles táj- és kertépítész mérnök
Fitoland Kft
www.fitoland.hu

Lépjen be a Fitoland világába!

A regisztrációhoz töltse ki ezt az adatlapot:

* kötelező adatok


 
férfi  

Nem kötelező adatok. Ezek kitöltésével abban segít nekünk, hogy:

  • kertészeti cikkeinkben az Önt leginkább érdeklő témákat járjuk körbe,
  • áruházainkban az Önnek leginkább tetsző virágokat és kerti kiegészítőket kínáljuk,
  • megkíméljük az Ön számára érdektelen információktól.

Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, annak tartalmával egyetértek.
Az Általános Szerződési Feltételeket elolvastam, annak tartalmával egyetértek.
Reklámtartalmú e-mailek fogadásához hozzájárulok

Lakásába, kertjébe keres növényt?
Irodáját díszítené fel?
Szeretne vágott virágot küldeni?
Olvassa el a legfrissebb kertészeti cikkeket!