A sövényen túl - a smaragdtuják ideje lejárt

Meglepetést okozhat, amikor tavasz közepén egy-egy kertes ház kerítéseként az ősz színeiben pompázó, zöld, sárga, bordó, rozsdabarna sövényeket látni. Ez azonban nem egyszerű divat, hanem a természet diktálta trend.

Az elterjedt smaragdtuják ideje lejárt. Az éghajlati viszontagságok miatt ugyanis felütötte fejét a gomba, amelyek ezek krónikus betegségéhez, végül pusztulásához vezet. A kertészetekben járva azonban a szivárvány színeit idéző, az égbe törő sövénynövényeket láthatunk, amelyek egyre gyakrabban válnak díszévé és közben kerítésévé egy-egy kertes háznak. Nem pusztán a trend diktál, a logika és az észérv is az újdonságok mellett áll.

Gáfor Gergő, kertészmérnökünk szerint számos olyan sövénynövény van, amelynek gondozása ugyan kicsit macerásabb, mint elődeiké, ám hálásabb is náluk. Ezeket rendre nyírni kell ahhoz, hogy csinosan ékítsék a kertet, védelmezve ezzel a bentlakókat, távolmaradásra késztetve a betolakodókat.

Gergő a lomblevelű és tűlevelű örökzöldekre esküszik. A tűlevelű örökzöld például a leylandi hamis ciprus, amely nagyjából évenként egy méterrel lesz magasabb - akár 2,5 méterre is megnő -, remek szél- és porfogó! A zöld vagy sárga leylandikat egymástól 80-100 centiméterre kell elültetni, és rendszeresen meg kell „etetni” őket tápanyaggal.

A lomblevelű örökzöldek szintén kedvelt sövények. Elsőként a napos és fényárnyékolt helyeket egyaránt kedvelő babérmeggyet emelnénk ki: ezt 80 centinként érdemes elültetni, nyírni kell és hetente locsolni. A tápanyagot a babérmeggy is szereti - hasonlóan az összes sövénynövényhez -, de a leylandinál mindenképp lassabban nő, négy-öt év alatt éri el a kétméteres magasságot.

Hasonló tempóban növekszik a korallberkenye is, amely akár tűző napon is elvan, a friss hajtások zöldellnek, ám nyírni kell, mert a kifejlett növény piros színe hamar barnába vált. A félárnyé kos és árnyékos helyet szereti a zöld, sárga, fehér színben, illetve ezek kombinációiban díszelgő kecskerágó, ennek példányait egymástól 60 centiméterre jó elültetni.

A tiszafa növekszik a leglassabban, évente alig 15 centit. A kicsit a tujára hajazó oszlopos növénynek több fajtája is létezik, sövényfunkcióban mindenképpen nyírni kell.

Forrás: Pont Magazin / Tapody-Németh Katalin

Fitoland

Fitoland Budafok

1223 Budapest, Rókales.u.2-4.

Nyitvatartás: h-sz: 8:00-18:00, V: 8:00-16:00

Google térkép | Nyomtatható térkép

Szobanövény áruház: +36/20 771-0454

Áruház: +36/1 226-6656

FAX: +36/1 226-4933

Email: rokales@fitoland.hu

Fitoland Józsefváros

1083 Budapest, Korányi S. u. 2/c.

Nyitvatartás: H-Szo: 8:00-18:00, V: 9:00-17:00

Google térkép | Nyomtatható térkép

Szobanövény áruház, üvegház: + 36 20 771 0446

Virágbolt, vágott virágok: +36 20 432 0050

Áruház, cserepes növények: +36 1 303 4934 (technikai okok miatt ideiglenesen nem hívható)

Email: koranyi@fitoland.hu

Fitoland Díszfaiskola

1083 Tömő utca Illés utca sarok díszfaiskola

Nyitvatartás: K-Szo: 8:00-18:00, V-H: ZÁRVA

Google térkép | Nyomtatható térkép

Mobil: +36 20 771 0447

Telefon: +36 1 215 0392 (technikai okok miatt ideiglenesen nem hívható)

E-mail: tomo@fitoland.hu

Fitoland

www.fitoland.hu dísznövény-, és kertészeti webáruház - házhozszállítással! Webshopunk célja, hogy közvetlenül otthonából tudjon jó minőségű, erős, egészséges növényeket rendelni, és ezzel már csak a növényápolás, vagy kerti munka marad hátra. Vagyis a legszükségesebb, ami a kertje és növényesített otthona élvezetéhez kell! :) Mindig gondosan ügyelünk arra, hogy a megrendelt termékek épségben érjenek el Önhöz. Nézze meg, hogy csomagoljuk be a megrendelt növényeket! Ha pedig már itt jár, ne csak növényt vásároljon, hanem a tudást is megadjuk mellé, amivel a választott dísznövény hosszú ideig pompázhat!