A piacon lévő szebbnél szebb zöldségek között sétálva biztosan sokan elgondolkozunk azon, hogy milyen jó is lenne ezeket a finomságokat magunknak megtermelni. Ha rendelkezel kiskerttel, balkonnal vagy egy aprócska párkánnyal és kellő mennyiségű lelkesedéssel, akkor mindenképp érdemes belevágni, hiszen a magunk által termelt zöldség a legfinomabb. Akinek nincs a magvetésben és palántázásban tapasztalata, az se keseredjen el, kisokosunk segítségével könnyedén megtanulhatja a szükséges fortélyokat.
Sokszor okoz gondot a rosszul megválasztott ültető közeg. A túlzottan savanyú vagy erősen tőzeges, lúgos talajok kedvezőtlenül hatnak a csíranövényre, ezért az üzletekben kapható általános virágföldek többségükben alkalmatlanok palántanevelésre. Kis mennyiségű palánta megnevelésére a perlites palántaföldek, vagy a ,,B” kategóriás virágföldek 10-15 % homokkal kiegészítve használhatók. Ha magunk gyűjtöttük a magot, akkor mindenképp figyeljünk arra, hogy csak egészséges és fertőzéstől mentes növényről gyűjtött magot vessünk el! ( Megbízható hazai vetőmagok> ) Vetőmag vásárláskor győződjünk meg a mag szavatossági idejéről, lejártáról. A lejárt szavatossági idejű magvak rosszul csíráznak. A szavatossági időt a tasak zárásán szokták feltüntetni.
Ha megvan a megfelelő közeg és a magok is rendelkezésre állnak, akkor kezdődhet az ültetés. A magokat egyenletesen helyezzük el a közeg felületén, majd finoman takarjuk/ szórjuk be őket talajjal. Ne öntözzük őket folyóvízzel, mert könnyen kimosódhatnak, inkább egy kézi permetezővel nedvesítsük át a magvetést. Kezünkbe akadhatnak úgynevezett „melegigényes magok”, ezek esetében a csírázás elősegítésére 22-26 fokot kell biztosítanunk, ezt legkönnyebben azzal érhetjük el, hogy egy fóliával vagy egy üveglappal letakarjuk a magvetés tetejét. Melegigényes magok: padlizsán, paprika, paradicsom, tökfélék).
A magok csírázása után a vetést tegyük világos helyre és amennyiben lehetséges csökkentsük a hőmérsékletet, hogy megelőzzük a palánták megnyúlását. A magoncokat, amint elérték a 2-3 lombleveles állapotot érdemes tűzdelni. Ilyenkor egyesével/kettesével új cserépbe vagy pohárkába ültetjük át őket, hogy elegendő helyük legyen a fejlődésre.
A következőkben igyekszünk röviden bemutatni, milyen konyhakerti zöldséget, gyümölcsöt hogy érdemes elvetni és ültetni. Vetőmagokat pedig itt lehet rendelni:
Most, hogy már tudjuk az alapokat, lássuk a lényeget!
Mit mikor vessünk a kertben?
Hogyan vessünk:
Távolság a növények között: bokorbab esetén: 10-15 cm, futóbab esetén: 20-30 cm
Vetési mélység: 2,5 cm
Vetési idő szabadföldön: 1-2 héttel a tavaszi fagyok után
Csírázási idő: 6-16 nap
Betakarítás: Amikor a hüvely színe megváltozik és a babok láthatóan kialakultak, de még nem száradtak ki. Amennyiben szárazbabot szeretnénk, akkor várjuk meg, míg a hüvelyek teljesen kiszáradnak.
Érdemes palántázni.
Csírázási idő: 5-8 nap
Tenyészidő: 85 nap
A vetéstől a kiültetésig szükséges idő: 6-8 hét
Távolság a növények között: 5-10 cm
Vetési mélység: 2,5 cm
Csírázási idő: 6-36 nap
Tenyészidő: 50-80 nap
Vetési mélység: 2,5 cm
Csírázási idő: 5-10 nap
Tenyészidő: 40-60 nap
A vetéstől a kiültetésig
szükséges idő: 3-6 hét
Kiültetés: május vége, június eleje.
Vetési mélység: 3-5 mm
Csírázási idő: 2-12 nap
Tenyészidő: 60-80 nap
A vetéstől a kiültetésig szükséges idő: 4-6 hét
Kiültetés: a tavaszi fagyok végeztével.
Vetési mélység: 2,5-3 cm
Csírázási idő: 3-10 nap
Tenyészidő: 80-100 nap
A vetéstől a kiültetésig szükséges idő: 3-4 hét
Kiültetés: májusban, amikor már nem várható fagy.
Vetési mélység: 3-6 mm
Csírázási idő: 15-25 nap
Tenyészidő: 70-80 nap
Érdemes egyből helyre vetni, április-május időszakában.
Vetési mélység: 5-7 mm
Csírázási idő: 5-15 nap
Tenyészidő: 50-100 nap
Érdemes egyből helyre vetni, április-május időszakában.
A vetéstől a kiültetésig szükséges idő: 6-8 hét
Kiültetés: a tavaszi fagyok elmúltával, ekkor szabadföldön is vethető.
Vetési mélység: 2,5 cm
Csírázási idő: 5-10 nap
Tenyészidő: 60-100 nap
Érdemes helyre vetni a fagyok elmúltával.
Vetési mélység: 4-6 mm
Csírázási idő: 5-10 nap
Tenyészidő: 60-90 nap
A vetéstől a kiültetésig szükséges idő: 8-10 hét
Kiültetés: május közepétől.
Vetési mélység: 4-6 mm
Csírázási idő: 8-12 nap
Tenyészidő: 60-100 nap
A vetéstől a kiültetésig szükséges idő: 6-8 hét
Kiültetés: május közepe, vége.
Vetési mélység: 4-6 mm
Csírázási idő: 6-15 nap
Tenyészidő: 50-90 nap
A vetéstől a kiültetésig szükséges idő: 6-8 hét
Kiültetés: a tavaszi fagyok után, május vége.
Vetési mélység: 4-6 mm
Csírázási idő: 15-20 nap
Tenyészidő: 65-75 nap
Helyre is vethető március/ áprilisban.
Vetési mélység: 1,5-2 cm
Csírázási idő: 5-10 nap
Tenyészidő: 25-35 nap
Helyre is vethető március/áprilisban.
Vetési mélység: 2-3 cm
Csírázási idő: 3-10 nap
Tenyészidő: 80-110 nap
A vetéstől a kiültetésig szükséges idő: 3-4 hét
Kiültetés: májusban a fagyok után.
Vetési mélység: 1-1,5 cm
Csírázási idő: 6-18 nap
Tenyészidő: 60-90 nap
Helyre vethető március/áprilisban.
Vetési mélység: 2-3 cm
Csírázási idő: 3-10 nap
Tenyészidő: 80-100
A vetéstől a kiültetésig szükséges idő: 3-4 hét
Kiültetés: májusban a fagyok után.
Vetési mélység: 1,5-2 cm
Csírázási idő: 3-10 nap
Tenyészidő: 50-70 nap
A vetéstől a kiültetésig szükséges idő: 3-4 hét
Kiültetés: májusban a fagyok után.
Vetési mélység: 5-7 mm
Csírázási idő: 10-20 nap
Tenyészidő: 100-120 nap
A vetéstől a kiültetésig szükséges idő: 8-10 hét
Kiültetés: április- májusban.
Vetési mélység: 2,5-3 cm
Csírázási idő: 6-10 nap
Tenyészidő: 50-60 nap
Helyre vethető áprilistól.