Webáruház ügyfélszolgálat (H-P: 8-16h): +36 20 420 48 60

A legkönnyebben nevelhető cserepes fűszernövények

A fűszernövények felhasználása szinte egyidős a főzés kialakulásával, már az ősi kultúrákban is megfigyelhető mindennapos jelenlétük. Manapság a különböző kultúrák piacain könnyen elveszhetünk a megannyi érdekes és ízletes fűszer között. A friss fűszerről azoknak sem kell lemondaniuk, akiknek nincs kertje, hiszen nagy sikerrel tarthatók cserépben vagy balkonládában is! Most bemutatunk párat, melyek balkonládában, cserépben is könnyen tarthatók és velük garantáltan finomat főzhetünk a tavaszi és nyári estéken, hétvégéken.

Rozmaring

A rozmaring Dél-Európából, Kis-Ázsiából származó, nálunk 0,5-1m magasságig megnövő örökzöld cserje. Levelei keskenyek, 3-5 cm hosszúak, fényes sötétzöldek, fonákon szürkén nemezesek. Lilás virágai májusban nyílnak a levelek hónaljában. Legismertebb hatásai: antioxidáns, gyulladáscsökkentő, serkenti a vérkeringést, jó görcsoldó. Használják húsok tartósítására, mert gátolja azok avasodását. Az olasz konyhában népszerű a húsok, rák, kagyló és mártások ízesítésére.

Kakukkfű

A kakukkfű alacsony, szétterülő, bokros habitusú, örökzöld félcserje. Levelei aprók, szőrözöttek, aromás illatúak. Virágai kicsik, halványlila vagy rózsaszín színűek. A virágok júniustól augusztusig nyílnak. A francia konyha nélkülözhetetlen fűszere; leveseket, sülteket, vadhúsokat ízesítenek vele. Fényigényes, melegkedvelő, szárazságtűrő, tápanyagigénye közepes. Laza, jó vízáteresztő talajt igényel. Az idősebb tövek fagyérzékenyebbek.

Menta

Régóta ismert gyógy-, és fűszernövényünk a menta . A hagyományos gyógyászatban emésztési zavarok kezelésére és hányinger enyhítésére használták. Kulináris célokra kifejezetten alkalmas növény, hiszen kiválóan felhasználható salátákhoz, húsok mellé, frissítőkbe vagy teának. Gyors növekedésű, igénytelen, napos vagy félárnyékos helyet is egyaránt kedvelő évelő.

Citromfű

A citromfű Közel-keletről származó, évezredek óta termesztett gyógy-, és fűszernövény. Levelei kellemesen aromásak, citromillatúak; frissen és szárítva is felhasználhatók különböző ételek, italok, sültek vagy édességek elkészítéséhez. Mindemellett illóolajok, parfümök, gyógyteák fontos alapanyaga. A gyógyászatban vírusölő és görcsoldó hatása miatt alkalmazzák, ugyanakkor álmatlanság esetén és gyomorpanaszok csökkentésére is felhasználható.

Petrezselyem

A petrezselyem kiskertben vagy balkonládában egyaránt nevelhető, nem igényel sok napfényt, az árnyékosabb helyeken is jól érzi magát. Levele a vegetációs alatt folyamatosan gyűjthető, frissen illetve szárítva is felhasználható. Elsősorban levesekhez, főzelékekhez, húsokhoz használják, de töltelékekhez, burgonyás vagy tojásételekhez, salátákhoz ugyanolyan jól felhasználható.

Zeller

A szárzeller levélnyelében akár 20-35 mg/ 100 g C-vitamin is található, ezenkívül B1 és B2 vitamint is tartalmaz. Ez a fajta szárgumót nem fejleszt, hasznát a levélzete és vastag, húsos levélnyelei adják, melyeket előszeretettel alkalmaznak salátákhoz, főzelékekhez, mártásokhoz vagy hús és tojásételek ízesítésére.

Bazsalikom

Ha az olasz ételekre gondolunk, biztosan hamar eszünkbe jut a jellegzetes mediterrán fűszer, a bazsalikom is. Eredetileg Indiából és Ázsia trópusi vidékeiről származik és már évezredek óta termesztik a világon. Frissen és szárítva is felhasználható, elsősorban sült ételekhez, tésztákhoz, salátákban. A felső, fiatalabb levelek mindig gyengébb aromájúak az idősebb, lent találhatóknál. Kulinarisztikai felhasználásával kapcsolatban érdekesség, hogy mivel főzés során aromáját hamar elveszti, a séfek csak az utolsó pillanatban adják az ételekhez.

Lestyán

Ideális körülményei között igen magasra megnövő, évelő gyógy-, és fűszernövény. Friss és szárított formájában is felhasználható. Intenzív aromája miatt házikertekben néhány tő is elég belőle. Elsősorban levesek, saláták készítésénél használják, de fontos szerepe van diétás ételek, italok vagy ecetek ízesítésénél is.

Borsikafű/Csombor

Szárítva és zölden is kiválóan használható különböző burgonyás, káposztás és gombás ételek ízesítésére, saláták fűszerezésére illetve vadpácok, mártások elkészítéséhez. Erős aromája kesernyéssé teheti az ételt, ezért érdemes csak a főzés végén hozzáadni.

Tárkony

Bokros habitusú, terjedő tövű évelő. Fásodó szárú fűszernövény, melynek ánizsos aromájú leveleit régóta használják különböző saláták, levesek, szószok vagy húsételek ízesítésére.

Kapor

A tökfőzelék és a kovászos uborka készítése mellett még sok más ételhez is felhasználható, gondoljunk csak a görögös húsételek frissítő kísérőjére, a tzatzikire. Más tejfölös vagy joghurtos mártásokban is kiválóan alkalmazható. Friss leveleit salátákhoz vagy sült krumpli ízesítésére is használhatjuk.

Zsálya

Ezüstös levelei bársonyos tapintásúak, keresztben átellenesek, illóolajtartói miatt tapintásra kellemes illatot árasztók. Levelének forrázata fertőtlenítő, baktériumölő és gyulladáscsökkentő hatású. A mediterrán konyha előszeretettel használja leveleit különböző zsíros húsételek vagy sültek ízesítésére.

Babér

A fűszerbabér az egyik legrégebben ismert fűszernövény. Felhasználása igen sokoldalú, használják húsok, páclevek, fűszerolajak, levesek, főzelékek, mártások ízesítésére. Mivel aromaanyagai lassan szabadulnak fel, ezért az étellel együtt kell főzni.

Mirtusz

Gyógynövényként (illóolaj) és a kozmetikai iparban (parfümökhöz) is használják. Terméséből lekvárt és mirtuszlikőrt készítenek. Dúsan elágazó ágain sűrűn növekednek a fényes lándzsa alakú sötétzöld levelek, melyeknek kellemes aromás illatuk van, babérlevél helyett használhatjuk húsok és halak ízesítésére.

Koriander

A koriander régóta használt fűszernövény, termése illóolajat, cukrot, fehérjéket és C- vitamint tartalmaz. Kiválóan alkalmas sültek, szószok, káposztás ételek ízesítésére, uborka vagy paprika savanyításánál. Levele jellegzetesen aromás, frissen saláták vagy mártások készítéséhez ajánlják.

Snidling/Metélőhagyma

Termesztett hagymáink közül a legkisebb méretű a snidling , 15-25 cm magas, jellegzetesen aromás. Üdezöld, hengeres levélzete és májustól nyíló lilásrózsaszín virággömbjei miatt nem csak a fűszereskertekben, hanem a dísznövények közt is megállja a helyét. A népi gyógyászatban vértisztító és érelmeszesedést gátló hatása miatt alkalmazták. Frissen és szárítva is kiváló fűszernövény, mellyel sokféle ételt ízesíthetünk.

Oregánó

Az oregánó , más néven szurokfű, 30–80 cm-t is elérő, aromás illatú, félcserje jellegű évelő növény. Szára gazdagon elágazó. Kiváló különböző húsok és saláták ízesítésére.

Majoranna

A majoranna Földközi-tenger vidékéről származó fűszer és gyógynövényként hasznosítható, fagyérzékeny növény. Aromás leveleit frissen és szárítva is felhasználhatjuk húsok, különböző krumpli és gombaételek mellé.