Miért szeretjük a Nordmann fenyőt, vagy Kaukázusi jegenyefenyőt?

Abies nordmanniana A nordmann, vagy sokak által (tévesen) normand fenyőnek is hívott fafajta az egyik legkedveltebb karácsonyfa "alapanyag". Mit érdemes tudni róla, miért kedvelik évtizedek óta a magyar családok is?
A nordmann fenyő (Kaukázusi jegenyefenyő, Abies nordmanniana) szabályos, kúp alakú, később oszlopossá váló fa. Ágai fiatal korban vízszintesek, levelei fényes sötétzöldek. Kivételes szabályossága, szép, mélyzöld levélzete miatt az egyik legkedveltebb karácsonyfa.
Cserepes nordmann fenyő A karácsony élő dísze

Abies nordmanniana A nordmann fenyő (Kaukázusi jegenyefenyő, Abies nordmanniana) szabályos, kúp alakú, később oszlopossá váló fa. Ágai fiatal korban vízszintesek, levelei fényes sötétzöldek. Kivételes szabályossága, szép, mélyzöld levélzete miatt az egyik legkedveltebb karácsonyfa. A Fekete-tenger keleti partjai fölé magasodó Kaukázus hegységből ered. Sokszor hallhatjuk ,,normann' vagy ,,normand' néven emlegetni, pedig Normandiához semmi köze. Nevét Alexander Nordmann finn botanikus nevéről kapta, aki először leírta.

A cserépben forgalmazott gyökeres fenyő különleges, hosszú távú dísze lehet lakásunknak. Levele nem szúr, és nem hullik. A karácsonyfatűz veszélye is kisebb, mivel nehezebben gyullad meg.

Kiválasztáskor figyeljünk, hogy a növény gyökere nem sérült-e, a földlabda nem mozog-e az edényben, mert ebben az esetben tönkremegy a fenyő az ültetés után. A fenyőt vásárlás után óvatosan szállítsuk. Hazaérve lassan szoktassuk hozzá a szoba hőmérsékletéhez. A fűtőtesttől később is helyezzük távol, naponta 3-4 dl víz elég a fa öntözéséhez.

Abies nordmanniana Fenyőnket az ünnepek után tegyük ki a szabadba: ha nem akarjuk elültetni, hagyhatjuk edényben, ekkor a teraszunkat, erkélyünket díszíti. Figyeljünk, hogy ekkor is lassan szokja meg a kinti hideget.

Jól gondoljuk át, hova ültetjük. A fa ugyanis folyamatosan nő, 20 m-nél is magasabbra, átmérője 8 m is lehet. Fenyőformájából adódóan a föld fölött a legszélesebb, ezért, hogy mellette közlekedni is lehessen, legalább 5 m helyet hagyjunk minden irányba.

Abies nordmanniana cserepes

Talajban nem válogat, kedveli a napfényt, fagytűrő. A nagyon meszes talajt nem kedveli, ilyenkor talajcserét kell végezni 2 m-es szélességben és 0,5 m mélyen. Hetente egyszer öntözzük. Nem szereti a pangóvizet, de a szárazságot sem.

Ültetés előtt legalább 3x akkora gödröt ássunk, mint a fa földlabdája. Miután a cserepet eltávolítottuk, lazítsuk meg a gyökereket. tötsünk vissza annyi földet, hogy ha belehelyezzük a fát, a gyökerek teteje a földfelszínnél kicsit lejjebb legyen. Temessük vissza földdel, és jól iszapoljuk be.

Az ültetést fagymentes, hűvös időben végezzük, így kicsi az esély a kiszáradásra (legjobb az április hónap). Utána legyünk türelmesek, mert a gyökeresedés eltarthat 2-3 évig is.


Videó: szobanövények ápolása télen

MÉG TÖBB KERTÉSZETI TANÁCS - IRATKOZZON FEL YOUTUBE CSATORNÁNKRA ITT»

Szeretne értesülni, ha újabb kerti tippekről írunk? Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Színkavalkád télen is - ciklámen, karácsonyi kaktusz, fokföldi ibolya >>>

6 hiba, ami végzetes lehet szobanövényeink téli ápolása során >>>

Videó: készüljünk a télre, teendők a kertben! >>>

Tájékozódjon időben! Tanácsok a tökéletes karácsonyfa kiválasztásához >>>


 Fitoland

Fitoland Budafok

1223 Budapest, Rókales.u.2-4.

Nyitvatartás: h-sz: 8:00-18:00, V: 8:00-16:00

Google térkép | Nyomtatható térkép

Szobanövény áruház: +36/20 771-0454

Áruház: +36/1 226-6656

FAX: +36/1 226-4933

Email: rokales@fitoland.hu

Fitoland Józsefváros

1083 Budapest, Korányi S. u. 2/c.

Nyitvatartás: H-Szo: 8:00-18:00, V: 9:00-17:00

Google térkép | Nyomtatható térkép

Szobanövény áruház, üvegház: + 36 20 771 0446

Virágbolt, vágott virágok: +36 20 432 0050

Áruház, cserepes növények: +36 1 303 4934 (technikai okok miatt ideiglenesen nem hívható)

Email: koranyi@fitoland.hu

Fitoland Díszfaiskola

1083 Tömő utca Illés utca sarok díszfaiskola

Nyitvatartás: K-Szo: 8:00-18:00, V-H: ZÁRVA

Google térkép | Nyomtatható térkép

Mobil: +36 20 771 0447

Telefon: +36 1 215 0392 (technikai okok miatt ideiglenesen nem hívható)

E-mail: tomo@fitoland.hu

Fitoland

www.fitoland.hu dísznövény-, és kertészeti webáruház - házhozszállítással! Webshopunk célja, hogy közvetlenül otthonából tudjon jó minőségű, erős, egészséges növényeket rendelni, és ezzel már csak a növényápolás, vagy kerti munka marad hátra. Vagyis a legszükségesebb, ami a kertje és növényesített otthona élvezetéhez kell! :) Mindig gondosan ügyelünk arra, hogy a megrendelt termékek épségben érjenek el Önhöz. Nézze meg, hogy csomagoljuk be a megrendelt növényeket! Ha pedig már itt jár, ne csak növényt vásároljon, hanem a tudást is megadjuk mellé, amivel a választott dísznövény hosszú ideig pompázhat!